Напрежение между българи с имоти и гърци край Бяло море



Гърците признават, че заради българските туристи плажовете в Авдира и Миродато се оживили, но роптаят срещу българи с имоти там.

Българи, собственици на земя в района на крайбрежието при Миродато и в района на Авдира, Северна Гърция, се жалват от негативна кампания срещу тях от местните. Гърците роптаят срещу нашенци, които са сложили каравани и фургони върху земеделски земи в близост до крайбрежието.

В Миродато, където е най-близкият до България плаж, има вече малко градче от над 60 каравани, фургони и дървени къщи.

Тамошните закони позволяват върху имота да се поставя “всичко на колела”, но не и да се строи. За да спазят правилото, някои ги поставят върху стари шасита от коли, а след това правят веранди.

Напрежението се провокира от местни политици, които се изявяват с негативни мнения в медиите, че българите превземат земите около морето и с това ще секне бизнесът на гърците. Те всявали съмнения, че нашенци ползвали имотите и правата върху тях незаконно, твърдят хора, които имат земеделски земи край плажа.

Българите купували нивите от по 300-400 кв.м за до 15 хил. евро и разполагали караваните си.

Обикновено от уста на уста или през социалните мрежи намират клиенти и ги отдават под наем.

Това дразни местните, тъй като разплащането е на ръка и се избягват всякакви данъци. В интернет е пълно с обяви за евтина почивка на Беломорието при български собственици в къмпинги, вили и къщи. Според българските собственици на имоти те не само не пречат, но помагат на гръцкия бизнес, понеже преди отварянето на ГКПП Златоград Миродато например е било затънтено село, а сега е истински морски курорт, на който бизнесът зависи изцяло от български клиенти.


Четете още:

🔴 Пет малки момиченца взривиха Фейсбук с това, което направиха по улиците на Ню Йорк (ВИДЕО)

🔴 Нашествие на кърлежи! Ку-треска в Пловдив, внимавайте какво мляко пиете

🔴 20 000 евро за декар по пътя край "Маказа", наши пък купуват "ниви за отдих" в Гърция





Източник: 24 часа





Коментари

горе