7 ранни симптома за рак на белите дробове! Не ги пренебрегвайте!



Заболяването рак на белия дроб е сериозен проблем, на който е необходимо да обърнем сериозно внимание! Основният причинител е тютюнопушенето, но и стресът може да се окаже един от основните фактори, причиняващи това тежко заболяване, което се обяснява с понижаването на имунитета. Засяга предимно мъжете, но в последните години с нарастване на броя на жените пушачки и при тях се наблюдава висок процент на заболеваемост. Скорошните изследвания показват, че най-значителна роля за повишаване на риска от белодробен рак е продължителното подлагане на организма на вдишване на канцерогени (азбест, хром) вещества. Замърсяването на въздуха също играе роля, но предимно като вторичен причинител
(съдържанието на инертния газ радон във въздуха в сравнение с цигарения дим е незначително).

Според проучването, почти 40% от пациентите, страдащи от рак на белия дроб, научават за диагнозата, когато заболяването е вече в трети стадий, т.е., когато вече е твърде късно.

Ракът на белия дроб рядко проявява симптоми и е трудно да се забележи на по-ранен етап. За щастие, съществуват 7 ранни признака, които сочат за рак на белия дроб и могат да помогнат при диагностицирането му, преди да е станало твърде късно.

1. Упорита кашлица

Обърнете внимание на кашлицата. Ако кашлицата изчезне след една или две седмици, това означава, че сте имали инфекция на дихателните пътища или простуда. Все пак, ако имате кашлица, дори и след две седмици, това може да бъде признак за рак на белия дроб.

Ако при изкашляне имате слуз, трябва да се свържете с вашия лекар, който ще прегледа гърдите ви и ще ви направи необходимите изследвания, като рентгенови снимки. Ако забележите някои промени, като например кашлица, придружена с хрипове, изкашляне на кръв или прекалено много слуз, трябва възможно най-скоро да
посетите лекар.

2. Задух

Недостигът на въздух е друг симптом за рак на белия дроб, който може да бъде причинен от наличие на течност в гръдния кош, дължащо се на тумори в белия дроб. Друга възможна причина за затрудненото дишане може да бъде ограничение (блокиране) на дихателните пътища.

Ето защо, ако по време на изпълнение на някои ежедневни дейности, чувствате, че не ви достига въздух, например, при пазаруване, при изкачване по стълбите и т.н., препоръчително е да посетите вашия лекар.

3. Болка в гърдите, гърба или раменете

Въпреки, че болката, появила се в тези области често не се свързва с рак на белите дробове, тя може да бъде в резултат на метастази в гърдите, белия дроб или уголемяване на лимфните възли. Независимо от това, че се чувствате здрави, силни и инертни, важно е да посетите вашия лекар, за да сте сигурни какво се случва със здравето ви.

4. Хриптене в гърдите

Ако забележите свистящ звук по време на дишане, потърсете лекарска помощ. Въпреки това, не трябва да изпадате в паника, защото подобен шум се появява, когато дихателните пътища се възпаляват или се блокират. Свиренето може да е признак на нещо безвредно, но ако продължава, тогава определено трябва да отидете на лекар.

5. Загуба на тегло

Когато имате рак на белия дроб, това може да доведе до внезапна загуба на тегло. Това се случва, защото раковите клетки използват енергията, която тялото получава.

6. Болка в костите

Ако чувствате силна болка в костите или друга част от гърба, по всяко време на деня или през нощта, не трябва да игнорирате този симптом и е необходимо да се консултирате с лекар.

7. Постоянно главоболие

Ако постоянно чувствате главоболие, тогава може да имате рак на белия дроб, който се е разпространил в мозъка. Появата на главоболие винаги е свързано с мозъчни метастази. Това може да се случи, ако основната вена на белодробния тумор под налягане носи кръв от горната част на тялото към сърцето.

Как ракът на белия дроб може да се открие в ранен етап?

Рентгенографията не може своевременно да открие рак на белия дроб, но има едно изследване – компютърна томография (КТ), която може да помогне навреме да се открият скритите заболявания и да се намали вероятността от смърт, когато става дума за рак на белия дроб.

Изводът е, че ние не трябва да чакаме появата на някакъв признак за да посетим лекаря. Всеки, на възраст между 55 и 80 години и тези, които са били активни пушачи през последните 15 години, трябва възможно най-скоро да си направят изследване, за да може навреме да се предотврати рака на белия дроб.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си!


Четете още:

🔴 Толкова са вкусни, че ще си оближете пръстите! (Видео)

🔴 Както много от пациентите ми, пълнеех на корем-Винаги им разкривам причините за трупане на мазнини в коремната област

🔴 Светият Граал на здравето! Мощен лек на хиляди години - с две съставки лекува 99 % от всички болести!





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе