Стефан Цанев: Прав е Путин за "кирилицата от македонските земи"



Думите на Владимир Путин, че кирилицата идва от македонските земи, изречени на среща с македонския президент Георге Иванов на 24 май, са добре премислени, твърди Стефан Цанев. В интервю за Нова телевизия писателят обясни, че изказването на руския държавен глава е „много точно, но провокацията е ясна и предварителна“

Азбуката е създадена в Преславската школа и след това Климент я отнася в „македонските земи“, каза Цанев. По онова време тези „македонски земи“ са в границите на българската държава.

Според писателя изказването на Путин има за цел да „четка македонците, че те са създатели на азбуката, без да можем ние да протестираме официално“. 

„Наша е вината, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена от българи – смята Стефан Цанев. – Защото за глаголицата може да се спори – понеже Кирил и Методий не са българи и азбуката е била предназначена за Великоморавия, не за България. Но азбуката, създадена от Климент и Наум в Преслав, е създадена от българи, в България, на нея са написани българските книги и би трябвало да наричаме тази азбука „българска“, а не „кирилица“.

За западния свят „кирилица“ означава руска азбука – който и да те срещне по летища и разбере, че си българин, първата му фраза е една и съща: „Аа, вие, дето пишете с руски букви…“. 

Според Цанев сме пропуснали да заявим „кирилицата“ като „българска азбука“ при приемането ни в Европейския съюц. Днес обяче вече е късно да го направим.

„Но има една друга възможност – да обявим 24 май за официален празник (бел. ред. – 24 май е официален празник, Цанев вероятно има предвид „национален празник“), с което ние ще кажем на света открито, че честваме нашата писмност – предлага писателят. – Защото вижте какво пише в календара, не знам кой го е дефинирал: „24 май е празник на българската просвета и култура и на славянската писменост“. А което и дете да попитате, ще ви каже, че 24 чай е Ден на българските букви. Това трябва да се предефинира така: „24 май, Ден на българската писменост“. А просветата и културата са следствие.“

Вижте още: НЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, КИРИЛИЦАТА ТРЪГВА ОТ БЪЛГАРИЯ


Четете още:

🔴 ​Ботев превзема кораба "Радецки" и целува българската земя

🔴 7 ранни симптома за рак на белите дробове! Не ги пренебрегвайте!

🔴 Толкова са вкусни, че ще си оближете пръстите! (Видео)





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе