Търновец написа учебник по медицина още преди да е завършил университета



ТЪРНОВЕЦЪТ ИВАЙЛО ИВАНОВ НАПИСА УЧЕБНИК ЗА СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА ОЩЕ ПРЕДИ САМИЯТ ТОЙ ДА Е ЗАВЪРШИЛ МЕДИЦИНСКОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ. Ивайло е студент в университета в Кьолн, където е вече 13 семестъра и преподава на по-младите си колеги. В момента той завършва седмия си образователен семестър, трябва да се яви на държавни изпити през есента и на още три медицински стажа в три различни лечебни заведения. Понеже Ивайло е решил да продължи като психиатър, стажовете му трябва да са в отделения за лежащо болни.

„Химия за медици“ се нарича учебникът, който талантливият търновец е написал. Помагалото вече е факт и по него могат да се подготвят студентите по медицина. Идеята за учебника се появила с течение на годините, в които Ивайло води семинарите по химия на по-младите си колеги в университета, в който самият той следва. Тези семинари са по специална програма на вуза, която дава възможност на най-добрите студенти да се изявят още докато учат. Часовете, в които търновецът влиза, се наричат „туториуми” и представляват семинарни упражнения. „Химията е най-тежкият изпит за всички студенти в първи и втори курс. Той е голямо предизвикателство и да речем, че е препъникамъкът за студентите. Понякога се случва някои от тях да го държат по седем-осем пъти. Без този изпит не може да се продължи с изучаването на биохимия например”, обяснява Ивайло, който се справил с изпита от първия път и толкова впечатлил преподавателите и ръководството на университета, че те направили за него изключение и му поверили въпросните туториуми, въпреки че бил едва в първи курс.

Той води упражнения на своите колеги вече 13 семестъра и благодарение на натрупания в тях опит се появил учебникът от 251 страници. Освен теоретичната част и много страници лекции и споделен опит Ивайло е включил множество химични формули и схеми. Учебникът се разпространява във всички медицински университети в Германия.

Атоми и периодична система, химична връзка, химични емпирични и структурни формули, химия на елементите, термодинамика, кинетика, химично равновесие, киселини и основи, електролити, увод в органичната химия, въглеводороди, алкохоли и т.н. са част от темите, които Ивайло е включил в учебника си.

„Този учебник е написан по желание на посещаващите моя туториум „Химия за медици“ в университета в Кьолн. Много често ми питаха моите студенти за писмена форма на курса ми. Нещо, което обяснява на начално ниво материята и стъпка по стъпка да ги води през материала по разбираем начин“, казва Ивайло. И допълва, че се надява учебникът му да помага на студентите да се забавляват, докато учат медицина.

ИВАЙЛО ИВАНОВ ЗАПОЧВА ДА УЧИ МЕДИЦИНА В КЬОЛН ПРЕЗ 2010 Г. Казва, че няма да се върне да работи в България, защото иска истински да се реализира в професията си. „Тук мога да работя с най-модерната техника, мога да правя изследвания, мога да направя откритие. Защо да се върна…”, казва Ивайло, който беше стипендиант на Федерална република Северен Рeйн – Вестфалия – награда, която се връчва на най-талантливи студенти независимо от етапа им на следване.

Докато учи и преподава, Ивайло започва да пише статии за научното списание „Тийме” и да разработва научни проекти. Преди години издаде първото си помагало, което се нарича „Химични съединения с биологично значение” и също е с практическа насоченост.

Сега е решил, че когато завърши окончателно образованието си в Кьолн и вземе дипломата си за медик, ще държи приравнителни изпити в Канада, за да може да се установи там и там да работи.

ИВАЙЛО Е ВЪЗПИТАНИК НА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и е носител на наградата на общината „24 май”. Владее свободно немски, френски и английски. Има сертификати по немски и английски, които му позволяват да учи където си избере по света.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Диващината в болниците стигна нови висоти

🔴 По морето – кадри няма, заплатите ниски

🔴 Валери Симеонов връща българите, работещи и живеещи в чужбина





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе