Фенове на розата от цял свят превзеха Карловско



Бум на чуждестранни и български туристи отбелязват в Карлово по време на тазгодишния розобер. В делнични дни и през уикенда долината продължава да е пълна с гости, които идват да берат рози и да отнесат ароматното цвете за спомен у дома. Групите са Франция, Холандия, Испания, Япония, България. Някои от тях обиколиха по няколко масива, като голям интерес имаше към с. Васил Левски, Климент, Каравелово и Карлово.

Японки облякоха български народни носии миналия ден във Войнягово. Те взеха кошници в ръка и се впуснаха да берат рози в градините край селото, засадени по хълмовете на Средна гора. Групата пристигна от Страната на изгряващото слънце през уикенда и бе посрещната от кмета на селото Тодор Танковски, също пременен с бяла везана риза, червен пояс и елече. Две певчески групи запяха войняговските песни, после жените от селото окичиха главите на японците с венчета от рози и ги почерпиха с питка и ликьор от гюл.

Самодейци от селото представиха фолклорния вариант на розобера и показаха как се прибира реколтата, а туристите сами се захванаха на кършат нежните цветове и да ги слагат в кошниците. Когато войняговци завиха право хоро, японките се наредиха между тях и бързо влязоха в такта на песента.

От градините празникът се пренесе в центъра на селото, където изневиделица се разтропаха кукери, които омагьосаха и очароваха японските туристи.

Те пиха кметско кафе, приготвено от кмета Тодор Танковски. Самодейците от читалището бяха приготвили още баница, бисквитки с рози, розово сладко, гюловица и ликьор от рози.

Сладкото от рози се прави само от изсушени листенца на цвета, като много се внимава в него да не попаднат тичинки. Вари се два дни на бавен огън, като от време на време процесът се прекъсва. Това бяха само две от тънкостите при приготвянето на ароматния десерт, които  Румяна Христова сподели пред туристи в Бухаловия хан в комплекс Старинно Карлово. 

В Патевата къща гостите наблюдаваха как се извлича розово масло от мини дестилерия, научиха се да приготвят билкови мехлеми и пиха чай от рози. На тръгване повечето от тях сами си отпечатаха на старинна преса свидетелство, че са посетели училището на българския учител и книжовник от Възраждането Райно Попович.


Четете още:

🔴 Търновец написа учебник по медицина още преди да е завършил университета

🔴 Диващината в болниците стигна нови висоти

🔴 По морето – кадри няма, заплатите ниски





Източник: Марица





Коментари

горе