Спомени от соца: Как прекарвах детството на село




Детството ми при баба на село беше свят на безгрижие. С аромат на истински топъл хляб и домашно сирене! Когато най-желаната от момчетата играчка бе червено-жълтият пластмасов камион! Креватите бяха железни и с пружина, печката - на дърва, в къщите се слагаха ковьорчета и се переше с домашен сапун.
Тичахме боси по поляните, търсехме забравени съкровища на тавана, израждахме котки в сламата, ходехме километри пеша, крадяхме от джанките на съседа, прибирахме се по тъмно кални и гладни, а баба ни чакаше с вкусна пилешка чорба.
С умиление си спомням за кокошките и козите в двора, за прашката за хвърляне на камъни, преметната на врата, за безкрайните игри и лудории.
Някога в повечето села имаше фурни за хляб, откъдето късно вечер или рано сутрин се разнасяше невероятен аромат на току-що изпечен хляб. Няма да забравя и доматите от градината и домашното сирене – любимата закуска от детството. Мирисът на сушени билки и липа, постлани върху вестници. Попарата от чай, сирене, масло, захар и хляб. Прясно издоеното мляко рано сутрин.


Четете още:

🔴 Александра Делова: ГОВОРЕЩАТА АЗБУКА НА БЪЛГАРИТЕ

🔴 Живот в Германия: Историята на една българка (Видео)

🔴 Срещнах любовта на живота си до... кофа за





Източник: Ретро





Коментари

горе