Пет храни, които не бива да купувате от супермаркет



Някои супермаркети са отворени 24 часа в денонощието и е много изкушаващо да се разхождаме между щандовете и да пълним кашницата си с продукти, които ни улесняват живота.

Или поне така мислим, защото ако ги анализираме със специалисти по храненето, ще видим, че приготвянето на домашните им версии не е толкова сложно.

 

В същото време и дума не може да става за сравнение на хранителните и вкусовите им качества. Испанският вестник El Pais публикува пет храни, които трябва да извадим от списъка си с покупки.

1. Кайма

Не се лъжете по вакуумираните пакети в розов цвят, в които продуктът е много грижливо разпределен. „В супермаркета няма да откриете кайма, а нещо, което наподобява кайма, но се нарича „месо за бургери“. То не е само месо, а съдържа и редица добавки“, обяснява Хуан Ревенга, биолог, диетолог и автор на редица книги за храненето.

И макар да допълва, че добавките не са непременно вредни, много по-добре е да помолим месаря да ни смеле месото, което самите ние сме избрали, за да нямаме съмнения какво точно купуваме. „Трябва да сготвите каймата незабавно, защото е много нетраен продукт“, съветва Ревенга. 48 часа след като сте я купили е крайният срок за приготвянето й.

2. Доматен сос

Възможно е да пазите спомени за несравнимия вкус на домашния доматен сос на баба ви или майка ви. Но той все повече се заменя от по-удобната версия в метални кутии, продавана в супермаркетите.

„Продаваният в магазините доматен сос има близо два пъти повече калории и мазнини (1.5 грама в домашния и 3.5 грама в индустриалния). Но най-чувствително е количеството захар (2.3 грама в домашния доматен сос спрямо 7.5 грама в продавания в супермаркетите). Разликата в количеството сол също е осезателна (165 милиграма в домашния спрямо 1200 милиграма в доматения сос в кутия)“, отбелязва диетологът Силвия Ромеро. Тя препоръчва да приготвяте соса със зрели домати, да използвате само зехтин и да изберете сол без натрий, ако имате високо кръвно налягане.

3. Пакети с пуканки за микровълнова печка

Пуканките, които приготвяме вкъщи, са по-здравословни. „Разликата в хранителните свойства на всеки продукт винаги зависи от качеството на съставките“, обяснява Хуан Карлос Монтеро, диетолог и член на организацията AlimentAcción.

Когато приготвяме сами пуканките, не само контролираме царевицата, а също и вида олио, което използваме, и количеството сол, която искаме да добавим, ароматите, оцветителите, емулгаторите и антиоксидантите. У дома е много вероятно да използваме зехтин, докато при индустриалните пуканки се използват слънчогледово олио или палмово масло, за да се пестят разходи.

В този смисъл най-добре е да избягвате захарта и маслото, защото пуканките няма да са здравословни. И имайте предвид съвета на Монтеро: „Пуканките са чудесна храна, но знайте, че царевицата е богата на енергия (393 калории на всеки 100 грама, равняващи се на четири кенчета с бира)“. 
4. Готови сосове

Те стават все по-многобройни на щандовете на супермаркетите и далеч надхвърлят класическите кетчуп и майонеза – карбонара, песто, четири сирена, азиатски, пикантни и т. н. Основният им проблем е липсата на подробности за съдържанието им.

„Не е известно какъв е видът на използваното олио и от гледна точка на храненето и обикновено в тези сосове не се използват съставки, които бихме избрали, за да си ги приготвим у дома“, казва Ревенга. Има една съставка, която рядко отсъства от индустриалния сос – захарта.

Например стантартното песто, което продават в супермаркетите, има около 3 грама захар, осневн това съдържа 43% слънчогледово олио, 20% босилек, 16% настъргано сирене, без да се споменава видът му, 12% зехтин, млечни протеини, картофено нишесте, сол, чесън, ядки и различни видове консерванти. Колкото до калориите, в индустриалната версия има 565, а в домашната – зависи от количеството и вида олио, сирене и сушени плодове, които използваме.

5. Замразени картофи за пържене

Хората, които си купуват замразени картофи, поемат много повече олио при пърженето, защото картофите обикновено са по-тънки и това увеличава количеството мазнини и калориите – около 500 за всеки сто грама.

У дома също можем да приготвим пържени картофи на фурна с по-малко олио, а следователно и по-малко мазнини и калории – около 200 за всеки сто грама картофи, обяснява Силвиа Ромеро. „Картофите се приготвят с растително олио, съдържат палмова мазнина, въпреки че най-препоръчително е да се използва зехтин“, допълва тя.

 


Четете още:

🔴 Спомен за лятната ваканция при баба и дядо на децата от 80-те

🔴 Резерват Кормисош – място, в което ще се влюбите

🔴 Денят на пълната свобода от роуминг такси





Източник: zdravenportal





Коментари

горе