Четирима българи тръгват по най-дългия път в света и обещават много снимки и истории



Трийсет хиляди километра. Толкова е приблизителната дължина на Панамериканската магистрала - най-дългият автомобилен път на Земята. Той започва от градчето Прудоу Бей на брега на Северния ледовит океан в Аляска и достига чак до Края на света, както е известен градът Ушуая в Аржентина. Четирима българи са решени да изминат целия този път с автомобил и да документират всеки момент.

Експедицията "Панамерикана 2017-2018" потегля в края на юли и ще продължи около пет месеца. До Коледа четиримата ентусиасти трябва да изминат всичките 30 хил. километра през 14 държави - САЩ, Канада, Мексико, Гватемала, Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу, Чили и Аржентина.

След суровата, но пъстра природа на Аляска, гледките ще се сменят с джунгли, високопланински проходи и вулкани на юг. Планът включва множество отбивки от основните отсечки на Панамериканската магистрала, например до Вещерския пазар в Мексико сити, до руините на древния град на маите Тикал в Гватемала, архипелага Сан Блас, съставен от 320 островчета край бреговете на Панама, обсерваторията Паранал в пустинята Атакама и още много, много други.

© Panamericana 2017-2018


Пътешествениците ще снимат и разказват за природните забележителности, ще се запознават с местното население и ще надничат в живота им, а после ще споделят и с останалия свят. Освен че постоянно ще публикуват снимки, видео и истории на страницата си във "Фейсбук", амбицията им е накрая да направят и документален филм за Панамерикана, с който да представят приключението си и да разкажат отблизо за най-дългия път в света.

Отговорник за документирането на експедицията ще е фоторепортерът на "Дневник" Георги Кожухаров, който се е заредил с голямо количество професионална фотографска техника със съдействието на "Никон България", както и с дронове и харддискове за суровите кадри. Останалите в екипа са главният организатор и инициатор на пътешествието адв. Щерю Щерев, професионалният водач Румяна Христова, която е намерила и набелязала всички любопитни спирки по пътя, и професионалният шофьор и механик Михаил Ботев, който ще се грижи за придвижването.

"Дневник" ще е едно от местата, които ще следят и ще разказват за експедицията "Панамерикана 2017-2018", а на страницата й във "Фейсбук" всеки ден ще се публикуват снимки и истории от пътя, обещават пътешествениците.


Четете още:

🔴 Индустриалецът Иван Балабанов съгражда хотел "Империал", писателското кафене, рилската теснолинейка

🔴 Парламентът отмени предупредителните знаци за камери–радари за висока скорост

🔴 Петя Дубарова: Лятото!





Източник: Дневник





Коментари

горе