Рупите: Място на древна енергия и легенди



В местността Рупите е построен храмът на пророчицата Ванга „Св.Петка Българска“ и е открит един от най-древните градове в света.

Предсмъртното желание на българската пророчица Ванга е било да бъде погребана в двора на своята къщичка в Рупите, за да може хората да продължат да черпят от нейната енергия, дори когато тя няма да е сред живите.
От фондация „Ванга“ обаче решават, че по-подходящо ще бъде Ванга да бъде погребана до храма „Св.Петка Българска“. Той е финансиран от самата пророчица и построен през 1994 г. по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов.

И днес, когато посетите това специално място, ще останете поразени от спокойствието, което ще ви обхване, прекрачвайки прага на комплекса.
Минералните извори в Рупите
Минералните извори в Рупите

Още от вратата попадате сякаш в място, не съвсем от този свят – обширни зелени поляни, осеяни с цветя, горещи минерални извори, от които мистично се издига пара, дървета с дебели стебла, които сякаш никой и нищо не може да помести и да наруши покоя им.

И къщичката на Ванга, в която е прекарала последните си години, както и нейното наследство – храмът „Св.Петка Българска“, който е сгушен сред избуялата зеленина.

Рупите се намират в землището на вулканското възвишение Кожух.
Кожух планина
Кожух планина

Там, само на 2 км от село Рупите, са открити руините на един от най-известните антични градове по долината на р. Струма –  Хераклея Синтика.
Приживе самата Ванга била питана много пъти защо е избрала да живее именно на това място и оттам да помага на хилядите хора, отиващи при нея за съвети и помощ.

Тя казвала, че мястото е много особено, със специална, силна енергия, която й служела като акумулатор.

А Кожух планина, образувала се след изригването на вулкан, казвала Ванга, криела голяма тайна.
Тайната най-накрая е разгадана по време на археологически разкопки, когато истината излиза наяве – там се намират останките именно на античния град Хераклея Синтика.

Легендата за него разказва, че градът носел името на красива девойка, наречена Струмица.

Тя била дъщерята на местния владетел. Когато градът бил нападнат от татарите, Струмица се качила на покрива на палата, за да види кои са завоевателите. Видяла татарския вожд и се влюбила до полуда в него. Поискала да се срещнат и успяла да излезе от обсадения град през тайни тунели.

Заговорила предводителя на татарите и той я накарал да му издаде къде е скрит тайният проход.

Така градът бил завзет от татарите, а бащата на Струмица я проклел душата й никога да не намери покой заради хилядите невинни хора, загинали в неравната битка, а земята да отхвърли тялото й 7 пъти.
Според местните в края на града имало издълбани 7 стъпала, които показвали седемте пъти, които земята отхвърлила тялото на Струмица.


Четете още:

🔴 Четирима българи тръгват по най-дългия път в света и обещават много снимки и истории

🔴 Индустриалецът Иван Балабанов съгражда хотел "Империал", писателското кафене, рилската теснолинейка

🔴 Парламентът отмени предупредителните знаци за камери–радари за висока скорост





Източник: itravel-bg





Коментари

горе