История за произхода на единствената родопска песен за работа



​Всеизвестни и многобройни са омайните любовно-лирически, хайдушки и сватбраски родопски песни. Във фолклора на родопчаните обаче има само една единствена песен в която се пее за работа. Това е песента, която днес се нарежда сред 10-те най-известни родопски песни „Торнал е Тодьо“.


Торнал е Тодьо на гурбет да иде,
на гурбет да иде, пари да печели.

Ага е стигнал Кърджалийскиян камень,
сьоднал Тодьо погрюма да прави,

та е утапанил полан тас с апраци
и един ми месаль овсени колаци.

Ага затросил о пунгяна с тютюнян -
забурил я Тодьо в новине потури.

Ворнал са Тодьо пунгяна да троси
и са й своршил Тодюму гурбетян.

Това е текстът на песента, която разкрива своята интересна история сравнително скоро. В песента се споменава емблематичната за село Момчиовци и гурбетчиите от него местност „Кърджалийски камень“, която до известна степен издава факта, че именно момчиловци са нейните автори. От тази местност тръгвали на гурбет момчиловци, тук се разделяли със семействата си, тук и пукали с пушките си, за да известят близките си за своето завръщане. Нейни автори обаче дълго пазели тайната за авторството и историята на набиращата все повече популярност родопска песен.

Началото си песента води от една неизживяна абитуриентска вечер. Настъпил дългоочакваният от всички младежи абитуриентски бал и за двама младежи от село Момчиловци. Те обаче нямали пари, за да си купят официлани дрехи и обувки. Единият бил обут в цървули, а другият в гуменици.

Когато видели как се накиприли техните връстници от Чепеларе ги досрамяло и не отишли на бала си, а останали в общежитието. Тогава решили да измислят песен с която да запомнят тази вечер.

Двамата младежи използвали известната по онова време фронтовашка песен „Загукала е гургулица и изгука тази черна война“, като към нейната мелодия приспособили техните думи и така се зародила известната днес родопска песен „Торнал е Тодьо“.

Малко след като двамата младежи измислили песента, тя привлякла вниманието на именитата певица Радка Кушлева, която й направила запис и така напуснала пределите на селото и околностите му и зазвучавала по радиото.

След това песента подели един след друг редица певци и по този начин тя постепенно влязла в редовния репертоар на механите.

Днес, екопътека, тръгваща от центъра на село Момчиловци и минаваща край местността „Кърджалийски камень“, спомената в песента, носи именно нейното име - „Торнал е Тодьо“. Край емблематичната местност са поставени табели с текста на родопската песен и нейната история, която е повод за гордост на момчиловци.


Четете още:

🔴 Първо възпитанието, после знанията - образование по японски

🔴 Широко сме отворили вратата на посредствеността ~ Доньо ДОНЕВ

🔴 СТРАШНА ВЕСТ ОТ СОФИЙСКАТА УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА". ПРЕДИ МАЛКО Е ПОЧИНАЛ НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ БЪЛГАРСКИ





Източник: Родопчани





Коментари

горе