Ще останем ли без BG сирене и лютеница в САЩ?



От май т.г. влязоха в сила нови изисквания за вносителите на хранителни стоки в САЩ, които ще засегнат и любимите български продукти. Приетите по времето на Барак Обама през 2011 година Food Safety and Modernization Act и Foreign Supplier Verification Program правят по-прозрачен и по-ясен пътя на храните, които се внасят в САЩ. Всеки вносител на храни трябва да отговаря на определен разширен списък с условия.

Законът изисква производителите и вносителите да имат пълна документация на съдържанието, която да показва пътя на всички състави във всеки хранителен продукт. И най-важното - въвежда за първи път персонална отговорност за собствениците на компаниите, които внасят и продават хранителните стоки в Америка. Как това ще се отрази на българските продукти тук? "Може би няма да е чак такъв асортиментът на стоки заради този закон, но това логично трябваше да се случи", казва собственикът на "Малинчо" Калин Пенчев.

Фирмата е един от най-големите вносители на родни стоки в САЩ. Според него новите разпоредби ще засегнат малките производители, които няма да успеят да изпълнят новите производители, като например известните вафли "Бачо Кольо". "За българските продукти няма да е чак такъв голям проблем, защото влизайки в Европейския съюз, производителите изпълниха условията, за да могат да продават на обединения пазар, а там изискванията са по-строги от САЩ", казва Пенчев. Според него промяната няма да се усети от крайния клиент, а по-скоро ще създаде повече работа за вносителите. "Няма да има момент, в който да има любими стоки, които да липсват, защото не ги пускат в САЩ", категоричен е Пенчев.


Четете още:

🔴 Всички мислим, че 120/80 е нормално кръвно, а то било напълно погрешно. Ето доколко могат да стигат

🔴 10 безценни съвета за жени над 35

🔴 Земята в Родопите побеля! Градушка удари Смолянско и унищожи цялата реколта /СНИМКИ/





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе