Малък и кокетен залив, който съчетава уникално синьо море, червени скали с пещери и непокътната зелена природа.



Плаж Болата – истинска перла на Северното Черноморие

Едно скрито съкровище по българското Черноморие, което ще ви предложи тишина, спокойствие и много романтика. Прекрасно място за романтичен уикенд. Малко заливче с пристанище, наречено Болата се намира от северната страна на нос Калиакра.От двете й страни на залива има скални масиви с издълбани в тях пещери. През Болата минава рекичка, която се подхранва от множество извори. Тя се влива в морето и там се образува устие на лагуна. В пещерите на Болата са открити Малтийски кръст – свидетелство за търговия с Венеция и Генуа и останки от антично селище. Единствения резерват в България където могат да се наблюдават воден бик, гмурци, потапници и земни рибарчета. Ако продължите на север, покрай високия бряг може да стигнете до прочутата местност Тауклиман и курорта „Русалка“. Минава се през района на ловно стопанство, където ще срещнете муфлони и сърни.  Заливът може да бъде посетен целогодишно, но желаещите да наблюдават Виа Понтика и да си направят романтичен уикенд най-подходящо време за посещение е през пролетта, когато прелетните птици долитат, и края на лятото, когато отлитат. Кристално чисти води и несметна красота крие морското дъно на Каварненският залив. Малък и кокетен залив, който съчетава уникално синьо море, червени скали с пещери и непокътната зелена природа.

ЛЮБОПИТНО

Името Болата произлиза от турски – бол (много) и ата (смърт). Заливът е кръстен така, защото на това място морето е или бурно и страшно или спокойно и красиво. Опасни подводни течения повличат към дъното смелчаци, опитали да влязат навътре във водата при лошо време. А когато морският звярсе разсърди, грамадни вълни се стоварват върху брега и поглъщат всичко живо по него.

Близо до красивия залив Болата само на 5 км се намира нос Калиакра. Едно наистина магнетично място, което ще ви потопи в магията на своите легенди. Там можете да наблюдавате красиви морски залези, заради източния излаз на Черно море. Още едно чудесно място за романтичен уикенд.

МОРЕ

Мокър пясък и вълни пенливи,

тичам по брега от слънце озарена.

Като омайна самодива – от теб море

завинаги пленена.

И с поглед вперен в дълбините

и в таз вълшебна морска синева.

Очите ми попиват жадно,

неземната ти красота.

Застанала високо на скалите,

омаяна от твоя морски дъх.

А вятъра играе си с косите ми

и гледам те останала без дъх.

Мечтая да се слея със вълните

и да потъна в твойте дълбини.

Не си ли ти морето на мечтите,

което ми нашепва – остани?…

Надя Уорендър


Четете още:

🔴 10 + 1 цитата от Елин Пелин, приказният и реалистичен разказвач на несломимата жизненост на българския национален характер

🔴 Дядо Добри – благият просяк-светец на 103 години

🔴 Асен Великов: Красотата на нашия фолклор е визитната картичка на България





Източник: romantichenweekend





Коментари

горе