28-годишната учителка Мариана, която отглежда 9 деца



Мариана Пенчева е само на 28 години. Тя  е учител и пример не само за учениците си. Тя буди възхищение и защото безвъзмездно отглежда в дома си 9 деца на семейства в неравностойно положение. За благородната си мисия и усилия, младата учителка преди дни бе сред наградените с приза „Майка на годината“ 2015 г., а в началото на ноември получи трето място в класацията на на радио FM+ „Будител на годината”. Призът „Майка на годината“ се връчва не само на дами, които са родители, но и на такива, отдадени на благотворителни каузи в помощ на деца в нужда.

„За мен това е голяма чест, защото всички останали, които бяха наградени, са известни хора и носители на доброта. Благодарности към организаторите и към всички, които полагат усилия да променят света на децата и да го направят по-усмихнат и по-щастлив”, каза Мариана. С приза „Майка на годината” бяха отличени още тв водещата Ани Салич, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова и певицата Йоанна Драгнева.

Мариана Пенчева става втора майка за децата, когато институцията, в която са били настанени, бива затворена. 28-годишната учителка се грижи за децата от крайно бедни семейства и им осигурява семеен уют вече почти две години. Прави го със собствени средства. Освен това Мариана се старае да им даде добро възпитание и да им помогне да развият своите таланти.

Мариана е завършила „Философия” и „Социална философия” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през 2010 г. На студентския празник получава Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро, които дава на сестра си, за да й помогне за следването. Скоро дипломирането си Мариана постъпва на работа в училището с пансион в дряновското село Гостилица като учителка. Децата са оставени на седмична грижа в институцията от техните родители, които са крайно бедни. Мариана бързо се привързва към децата и освен да ги образова, тя се стреми да ги окуражава да развиват артистичните си заложби, да ги научи на добри обноски и да ги възпита като добродетелни хора.

Наградата й бе връчена от Юлияна Дончева - Недкова. снимка: borbabg.com
Наградата й бе връчена от Юлияна Дончева – Недкова. снимка: borbabg.com

Когато учебното заведение затваря врати заради липса на финансиране, децата трябвало да се върнат при семействата си. А те нямат средства, за да се грижат за тях. „Не приемах, че бедността може да бъде причината да прекъснеш училище. Не исках да мисля затова как щяха да оцеляват тези деца, с които до вчера танцувахме, смяхме се, правихме театър. Не се живее лесно с ограбено детство, макар че се расте бързо. Не е редно, просто не е редно, да оставиш деца с таланти и потенциал да изкарват сами част от прехраната си и да се чувстват хора втора ръка. Как това би било добър старт в живота? Но съдбата понякога се оказва благосклонна и хората, съпричастни на нашата кауза преди, откликнаха отново. Като резултат аз и моите бивши ученици живеем в град Велико Търново и имаме шанса да учим и да бъдем като всички останали деца. Ние не сме институция, център, асоциация или нещо такова. Ние сме доброволци. Ние сме семейство, един нов тип семейство, чиято цел е да възпита чрез положителен пример и изкуство едни добри хора, защото преди да бъдеш лекар, учител, космонавт или какъвто и да е, трябва да си човек”, разказва Мариана за решението си да се грижи за децата. Тя урежда необходимите документи, записва децата в няколко училища във Велико Търново и вече почти две години се грижи за тях в дома си. Мариана поддържа връзка с родителите им. Те не са се отказали от тях, но животът им е сведен до оцеляване и все още нямат възможност да вземат децата си у дома.

Мариана полага огромни усилия, но все пак грижите за децата са огромен разход. За да им бъдат осигурени дрехи, обувки, учебници, раници…, много хора, научили за тях и тяхната благодетелка, започват да изпращат помощ. „През цялото време в мислите ми имаше един въпрос, който присъстваше всеки ден – „Как да помогна на децата?”. А децата са нещото, което ме мотивира всеки ден. Учим се взаимно на търпение, на всеотдайност, на обич, на щедрост. Ние имаме толкова, колкото сме получили от хората, готови да ни помогнат в нашето начинание, и сме благодарни. Тепърва преоткриваме доброто, тепърва намираме съмишленици и хора, позитивно настроени към нас, хора, които вярват, че примерът, който даваме, може да бъде последван. Добрини трябва да се правят и благодаря на Бог, че има готови да ни помагат и подкрепят и готови да повярват, че децата не са загубена кауза…, защото всяко дете заслужава щастливо детство и по-добро бъдеще”, споделя Мариана.

 


Четете още:

🔴 Изписаха пребития от роми Георги от Смолян

🔴 Паяк отнесе кола с дете, майката припадна

🔴 Историята, която вдъхнови над 10 000 българи





Източник: ogledai





Коментари

горе