Подготовка за Деня на България в Чикаго



Untitled

На 10 септември 2017 г. (неделя), от 11:00 до 13:00 ч., в Ботаническата градина на Чикаго (Chicago Botanic Garden – https://www.chicagobotanic.org/), за поредна година ще организираме Ден на България. В предишни години това събитие е било организирано с моя предшественик г-н Симеон Стоилов през месеците май-юни. Тази година обаче решихме да бъде през септември – между Деня на Съединението (6 септември) и Деня на независимостта (22 септември). Ние в българското Генералното консулство в Чикаго, верни на принципите си винаги да имаме за партньор представител на българската общност, тази година го организираме (както впрочем е било и в предишните години), съвместно с г-жа Мария Лабова – директор на Ново българско училище в Нейпървил. С нейна помощ установихме (или по-точно възстановихме) контактите между Генералното консулство и ръководството на Ботаническата градина, бяхме на оглед „на терен”, както и проведохме няколко предварителни организационни срещи.

Какво имаме към момента:

1. Прекрасно място, на което ще се провежда събитието (вж. снимката). Ако не греша, на същото място събитието се е провеждало и предишни години. Тъй като е покрито, няма да сме зависими от метеороличното време.

DSCN4369

2. Разполагаме с два астрономически часа за изява. Аудиторията, към която ще е насочено това събитие, ще бъдат посетителите на Ботаническата градина, т.е. американска публика. За това цялото мероприятие ще бъде на английски език.

3. Имаме възможност да представим най-хубавото от нашата Родина – каквото ние пожелаем! Предлагам децата от училищата да представят програма, по подобие на събитието от 4 март 2017 г., когато вдигахме знамето на Daley Plaza. В същото време ще се радвам да видим и нашите представителни състави за народни танци – аз знам поне пет състава на територията на консулския окръг, които могат да се включат. Изпълнители на български фолклорни песни също са добре дошли.

4. Освен представянето на изпълнителско изкуство (песни, танци и музика), имаме възможност да покажем и различни творчески и обществени организации – съюзи на писатели, художници, Салон за изкуства и култура, български центрове, занаяти, български обществени и културни асоциации, медии, пътуващи музеи и много други. За съжаление, броят на масите е ограничен, така че искрено се надявам да не трябва да арбитрирам кой да участва.

5. Приемам предложения за всякакъв вид дейности, които могат да бъдат представени на американците, като напр. „изписване на имена на кирилица”, „уроци по българска шевица” (знам, че имаме и такива специалисти), патриотични игри (непременно трябва да са kids friendly, т.е. с постоянно наблюдение от възрастен) на моравата пред шапитото – по подобие на игрите, които бяха организирани за Спартакиадата за Левски и Хайдушкия събор (без борбите, обаче). Всяко Ваше предложение ще го приема с голяма готовност!

6. Имаме възможност да направим демонстрация на българска кухня (off-site – на място, различно от основното мероприятие) – ако имате интерес да участвате само в кулинарната част, моля уведомете ме. За тази част от събитието разговорът е отделен и много специфичен. Независимо от това дали ще имаме или няма да имаме кулинарна презентация, ще попитам дали може на самото място (на основната локация) да даваме малки мостри с кисело мляко, сирене и кашкавал, например.

7. Иска ми се да направим изложба със снимки от България. Ако не успеем да организираме такава изложба, аз при мен в ГК имам много добра изложба (на английски език) за кирилицата – тъкмо напоследък тази тема беше отново актуална. Но за предпочитане е, ако можем да направим изложба с фотоси от България (вж. снимката).

Снимка - Рилски манастир

8. Както и предишните години – ГК – Чикаго НЕ ОСИГУРЯВА транспорт за събитието. За мое огромно съжаление нямам финансовата възможност да осигуря транспорт. Ще трябва всеки един от участниците да се справя самостоятелно.

9. Моля, не по-късно от 30 юли 2017 г. да ме информирате коя организация има желание да участва и с какво може да участва! Училищата да ме информират с колко деца и с какви танци/песни ще участват. Моля, ако е възможно, да заложите повече на танцово/певческо изкуство, а не на рецитали и театрални скечове, защото целта е да бъде широкоразбираемо и общодостъпно, т.е. да няма езикова бариера с англоезичната/испаноезичната публика, която ще бъде на мероприятието.

10. Ще разчитам на българските медии в Чикаго за максимална разгласа на събитието в дните и седмиците преди провеждането му. Силно насърчавам да бъде направен един общ щанд Bulgarian Media, на който да се представите пред местната аудитория.

11. Би било много добре да направим една брошура за България – факти, снимки, географска карта, която да раздаваме на посетителите. Приемам всякаква помощ за направата на такава брошура – трябва да е нещо наистина много добро, иначе няма смисъл да я правим.

Приветствам всяка идея, идваща от Вас – няма да върна никого и няма да откажа ничия помощ. Целта е да се представим на ниво – ние и нашата мила Родина!

 

Иван Анчев,

генерален консул

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* Това съобщение се отнася до обществено-активни сънародници в Чикаго и района, но също и за наши сънародници от Синсинати, Кълъмбъс, Сейнт Луис, Денвър и Детройт – за да са информирани за нашите начинания тук, както и да ги приканим да се присъединят към нас, при все, че знаем колко големи са разстоянията между Чикаго и гореизброените градове.


Четете още:

🔴 Необикновеният Лесичерски стълб

🔴 Киргизстан в защита на кирилицата

🔴 Българчета на първата олимпиада по роботика във Вашингтон





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе