Три дни яли, пили и се веселили в Арбанаси (МНОГО СНИМКИ)



Гощавката в неделя бе достойна за рекорд – специално за събитието бяха поръчани 4500 глинени купи и лъжици, един тон сирена и 2 тона вино, изпечени бяха и 2 хиляди пити. Снимки: Ростислав Грънчаров

Традиционна тридневна българска сватба събра хиляди хора през уикенда в Търновско, кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща“. Ива и Георги се венчаха в неделя в Арбанаси, пред погледите на повече от 3 хиляди души, облечени в автентични народни носии и гощавани на месали с дължина 150 метра.

Сватбата проследи целия нашенски обичай – от „първата среща на младоженците“ в петък, през провождането на сватовете, разговора им с родителите на момата, ладуването и изпичането на питата на втори ден, та до същинската сватба в неделя, когато двамата влюбени се врекоха един на друг.

И гощавката в последния ден от седмицата бе достойна за рекорд – специално за събитието бяха поръчани 4500 глинени купи и лъжици, един тон сирена и 2 тона вино, изпечени бяха и 2 хиляди пити. Основна гозба в менюто пък бяха 2700 литра боб по хайдушки.

Предлагаме ви снимки от събитието, дело на фотографа Ростислав Грънчаров.


Четете още:

🔴 Стефка Съботинова - Притури се планината (Оригинал-Видео)

🔴 Мраморното езеро, само на 20-на минути от Пловдив, привлича в горещите дни

🔴 Примата на българската естрада ! Лиляна Петрова, по-известна като Лили Иванова (БИОГРАФИЯ)





Източник: Площад Славейков





Коментари

горе