Най-магичните български села, които да посетите



Най-магичните български села говорят сами за себе си. Те трябва да бъдат посетени, за да усетите уникалната атмосфера, която витае във въздуха там. И хиляди думи са малко да опишат, колко уникална е природата им, колко гостоприемни са хората и колко е тъжно, че запустяват бавно и полека.

Сега нека ви представим едни от най-обаятелните села в България:

Село Аврамово или да стоиш на ръба на последната скала в Света

село аврамово

На пръв поглед това село по нищо не се различава от останалите малки и забравени населени места в България. Най-отличаващото му свойство е неговата жп гара. Тя не на шега е най-високо разположената на целия Балкански полуостров. По тесните линии минава влакът от град Септември за село Добринище. Цели 1267 метра над морското равнище е гарата в Аврамово и гледката от нея меко казано би спряла дъха ви. Така, че магията тук витае във въздуха несъмнено.

Рибарица и надвисналите над него хижи

 

Сред най-магичните български села, това село наистина притежава уникална притегателна сила. Сгушено дълбоко в полите на Тетевенския балкан, Рибарица е официално най-дългото село в страната ни. Целите 14 километра на протежението му се състоят от абсолютно девствена природа. Тук на двата бряга на река Бели Вит къщите са накацали, като жерави и въздуха, и водата нямат аналог. Мириса на ароматни треви и билки изпълва въздуха, а спокойствието ви поглъща изцяло. От селото тръгват множество екопътеки към накацалите над него хижи в балкана. Някои от тях са хижа „Ехо“, хижа „Бенковски“ и хижа „Вежен“.

Делчево и градежите му от дърво и камък

Величествената Пирин планина пази в полите си едно изключително интересно село. Тук не само, че времето е спряло някъде много отдавна, но и магическа мъгла обгръща селото ежедневно, през цялата година. Дори през лятото утрините в Делчево са много студени, а традиционната мъгла покриваща каменните покриви и криеща накацалите по склоновете къщи, не пропуска да се спусне всяка сутрин. Тук къщите са, като от фотокартичка или стар филм. Каменни градежи с тежки дървени конструкции се извисяват до синьото небе. Всеки бива поздравяван и гостоприемството на жителите на това сред най-магичните български села е прословуто.

село делчево

 

Горна Арда и вековните букове

село горна арда

Село Горна Арда се разполага в Родопите. То е разположено по течението на река Арда и от него много лесно се стига до изворът на реката. Последната махала на селото води към извора, там къщите са почти изчезващи и бавно се навлиза във величествена букова гора. Вероятно дърветата тук са на повече от 100 години, а красотата на извора ще ви грабне от пръв поглед. В селото идват малко туристи, тук е тихо и спокойно и всяка къща ви разкрива пъстра феерия от цветя. Съществува предание, че който пие от извора не се отървава от късмет цял живот. От извора може да продължите похода си в планината до връх Арда.

Бели Искър и дървените мостове над реката

От Родопите нека се принесем в Рила и едно от най-магичните български села там. Бели Искър се намира в непосредствена близост до едноименната екопътека в региона. Разходката по тази пътека ще ви се стори не само магична, но и ще се пренесете в света на приказното. Отвсякъде ще сте заобиколени от девствена природа. Много долини, иглолистни гори, тесни клисурки, редки птици и мостчета над река Искър ще ви се разкрият. За около 3 часа преход ще изминете маршрута и ще прекосите 13 дървени моста над реката, при това всичките със собствени имена.

Най-магичните български села не са само тези! Има още много местенца, които си заслужават да бъдат открити и видени.


Четете още:

🔴 "Само радиото пее – народът слуша и мълчи…"

🔴 България заради Brexit, но и от любов – Кристофър иска да е българин

🔴 Три дни яли, пили и се веселили в Арбанаси (МНОГО СНИМКИ)





Източник: lifetime





Коментари

горе