Фалшивият мед - как да го разпознаем?



Фалшивият мед изглежда като истинския, но не съвсем, напомнят от сайта razkritia.com Всеки иска да си купи здраве, а медът е най-евтиното здравословно средство, което човек може да си позволи. При все това фалшивият мед, който може да откриете в търговската мрежа, далеч не притежава здравословните качества на оригинала. И макар цената му да е по-достъпна, не е препоръчително да го консумирате. Майстори пчелари обаче дават ценни съвети как да разпознаете фалшивия мед от истинския. Особено, ако няма етикет със съдържанието, който да ви ориентира какво ядете в действителност.

Ето и как да го разпознаете:

1. В супена лъжица поставете малко мед. Дръжте лъжицата над пламъка на свещ, постепенно загрявайки го, докато медът заври. Ако медът кипи, но не променя цвета и аромата си, тогава е истински мед. Ако потъмнее или започне да мирише на шербет, тогава е фалшификат.

2. В купа сложете две супени лъжици мед. Добавете шест супени лъжици алкохол и постепенно започнете да загрявате съда на готварска печка за десет минути. Не бива да се нагрява на открит пламък поради възможността алкохола да се запали. Ако дъното се появи бяла утайка, медът е менте на 100%.

3. В чаша поставете една супена лъжица мед и също толкова дестилирана вода. Разбъркайте добре и добавете няколко капки йод. Ако посинее, тогава не сте си купили мед, а фалшификация, в която е добавено нишесте или желатин.

Кристализацията е качеството на природния мед

Друг начин да разпознаете фалшивият мед е фактът, че не кристализира. Забележете дали медът ще се кристализира с течение на времето. Фалшивият мед ще остане гладък като сироп, независимо от това колко време е стоял, докато истинският мед ще кристализира. Фалшивият мед се състои главно от захар, а в него може да се намери и царевичен или друг захарен сироп, който се използва в сладкарската индустрия.

Именно затова, когато намерите добър мед, не жалете парите, защото той съдържа повече от 300 лесно абсорбиращи се вещества, между които и голям брой минерали, витамини, незаменими аминокиселини, растителни антибиотици. Медът укрепва имунитета, влияе на формирането на червените и белите кръвни телца, казано накратко — списъкът от ползите за здравето ви е безкраен.

Фалшивият мед - ето как да го разпознаете. От меда може да направите и напитка, с чиято помощ ще намалите излишните килограми и ще намалите нивото на лошия холестерол.


Четете още:

🔴 История на седмицата - прокудена майка без подслон след 20 г. гурбет

🔴 На 102 години издъхна капитан Васил Вълчанов - човекът, който бе много по-известен в Алжир, отколкото у нас (СНИМКИ)

🔴 "Златната ябълка" носи благословия на Родопите





Източник: bgfermer





Коментари

горе