Защо момичетата у нас масово имат кистозни яйчници, а на момчетата им растат гърди, а ние не спираме да дебелеем

Мъж от благоевградско село не плаща нито стотинка за ток


Събота, 12 Август 2017

Жител на Благоевград не плаща нито стотинка за електрическа енергия.

Мъжът, който живее в близкото село Горно Хърсово, е решил проблема с липсата на ток в населеното място, като е монтирал соларни панели на къщата си, с които си осигурява необходимата му енергия.

Димитър Кехайов от три години захранва дома си с енергия от слънцето. Разказа, че инвестицията в уредите му е струвала около 5-6 хиляди лева, но са нужни поне още толкова, за да може да включи повече уреди в мрежата.

Димитър Кехайов:
"Хладилник захранвам, телевизор, една кафе машина и лампите. Три заема съм теглил и по-малко всяка година ги връщам, не може, няма начин, на един път не става, скъпи съоръжения са. Един пенел е 500 лева, а инвекторът, който го преобразува от 12 на 220 волта зависи от киловатите, ако е 5 киловата - около 4800 лева само инвекторът струва, а акумулаторите са по 300-400 лева."

Мъжът е категоричен, че и да има възможност няма да стане абонат на електроразпределително дружество.

Димитър Кехайов:
"Няма да се възползвам, ще си остана на моя вариант с панелите. Не искам на енергото 5 лева да изгорим, 10 да им плащам, това е монопол."

Жители на Благоевград, които нямат собствени източници на електроенергия, пък казват, че пестят средства, като не включват уреди за разхлаждане през лятото в дома си.

За да е по-ниска сметката за ток през лятото специалистите съветват да се използват охладителни уреди висок енергиен клас и по-често да се размразява хладилникът.

Източник: dunavmost

Следваща статия:
Чудя се дали на 57 години да отида на работа в Гърция

Харесайте страницата ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе