Мъж от благоевградско село не плаща нито стотинка за ток



Жител на Благоевград не плаща нито стотинка за електрическа енергия.

Мъжът, който живее в близкото село Горно Хърсово, е решил проблема с липсата на ток в населеното място, като е монтирал соларни панели на къщата си, с които си осигурява необходимата му енергия.

Димитър Кехайов от три години захранва дома си с енергия от слънцето. Разказа, че инвестицията в уредите му е струвала около 5-6 хиляди лева, но са нужни поне още толкова, за да може да включи повече уреди в мрежата.

Димитър Кехайов:
"Хладилник захранвам, телевизор, една кафе машина и лампите. Три заема съм теглил и по-малко всяка година ги връщам, не може, няма начин, на един път не става, скъпи съоръжения са. Един пенел е 500 лева, а инвекторът, който го преобразува от 12 на 220 волта зависи от киловатите, ако е 5 киловата - около 4800 лева само инвекторът струва, а акумулаторите са по 300-400 лева."

Мъжът е категоричен, че и да има възможност няма да стане абонат на електроразпределително дружество.

Димитър Кехайов:
"Няма да се възползвам, ще си остана на моя вариант с панелите. Не искам на енергото 5 лева да изгорим, 10 да им плащам, това е монопол."

Жители на Благоевград, които нямат собствени източници на електроенергия, пък казват, че пестят средства, като не включват уреди за разхлаждане през лятото в дома си.

За да е по-ниска сметката за ток през лятото специалистите съветват да се използват охладителни уреди висок енергиен клас и по-често да се размразява хладилникът.


Четете още:

🔴 Чудя се дали на 57 години да отида на работа в Гърция

🔴 Фалшивият мед - как да го разпознаем?

🔴 История на седмицата - прокудена майка без подслон след 20 г. гурбет





Източник: dunavmost





Коментари

горе