Доверието е кръвта на всяка връзка



Любовта е всичко, от което имаме нужда, и въпреки това тя не e самодостатъчно чувство. За да го запазим и развием, за да разцъфне и да ни прави щастливи, имаме нужда от няколко неща. Но кои са те?

Създателят на един от най-популярните в САЩ блогове за личностно развитие Марк Менсън помоли 1500 души от целия свят да му дадат съвет как да изгради здрава и щастлива връзка.

Той събра поуките им в „Абсолютното брачно ръководство, което да сложи край на всички брачни ръководства“( The Ultimate Relationship Guid end all Relationship Guides™), което ви представяме в няколко части.

Съвет 4: Разговаряйте открито за всичко и особено за нещата, които ви обиждат и нараняват

„Всички неща, които ни дразнят един в друг, обсъждаме само помежду си! Свидетели сме на толкова много бракове, които се провалят, приятели ни споделят какво не е наред във връзките им, какво ги дразни в партньора им, но как би могъл да им помогне страничен човек? Тези проблеми трябва да се обсъждат само с партньора. Той е единственият човек, който може да помогне да се намери решение. Ако с любимия човек откриете начин как да разговаряте за това, което ви тревожи, ще можете да работите и върху проблема.“ – Рони

Марк Менсън споделя, че всяка седмица получава стотици запитвания от читатели, които искат съвет, свързан с проблем във връзката им. Един ден открих, че отговарям по един и същ начин на огромна част от въпросите: „Принтирай имейла, който ми изпрати, и го покажи на партньора си, след това ме попитай отново.”

Ако има нещо, което ви тревожи във връзката ви, трябва да го споделите. Така вие ще изградите доверие, а то води до близост. Може да е трудно и да боли, но въпреки това трябва да го направите. Не се заблуждавайте, че някой друг може да разреши проблемите ви. Само вие двамата можете. Точно както мускулите, които чрез болка стават по-здрави, така и връзката израства благодарение на тези уязвими моменти, защото те ни карат да се доверим един на друг.

брак, доверие

В анкетата на Марк Менсън за най-важните неща в здравата връзка, читателите посочват доверието като втория най-важен елемент след уважението.

Доверието е кръвта на всяка връзка. Без него любимият човек ще се превърне в тежко бреме за ума ви, в нещо, което постоянно трябва да се следи и анализира, вместо в сигурен дом – както за сърцето, така и за ума ви.

Доверието е пряко свързано с верността и ревността. Какво означава това ли? Означава да се доверите на партньора си, когато излиза сам, да не губите увереността си и да не се ядосвате, ако го видите да говори с някой друг.

Но доверието означава и много повече от това, особено когато става въпрос за дългосрочна връзка. Помислете за вариант, който разбира се не бива да се случва на никой, но е полезно да разсъждаваме и от тази гледна точка: ако се разболеете от тежко заболяване, например рак, имате ли доверие на любимия си, че ще бъде до вас, ще му позволите ли да се грижи за вас? Имате ли достатъчно доверие на партньора си, че да му поверите грижите за детето за една седмица? Имате ли му достатъчно доверие, че един ден, независимо от обстоятелствата и причините, той няма да се обърне срещу вас и да започне да ви обвинява при всяка ваша грешка?

Това са трудни въпроси, особено когато трябва да си ги зададем в началото на връзката си, когато ни е толкова лесно да се доверим. Все едно да си кажем: „О, забравил си телефона вкъщи, но няма проблем, сигурен съм, че няма да го продаде, за да си купи джойнт, е, поне се надявам…”

С времето обаче, колкото по-сериозна става връзката ви, толкова повече се свързват животите ви и съответно - толкова повече ще се налага да вярвате на партньора си, че ще защитава интересите ви, докато отсъствате.

Ben Folds пее в свое старо парче :

„Струва ми се, че ако не можеш да се довериш, не може и да ти се има доверие.“

И е точно така. Обикновено недоверието поражда недоверие. Ако любимият ви човек проверява пощата ви, ако претърсва вещите ви, ако ви обвинява в нереални неща и се съмнява в намеренията ви, е толкова естествено и вие да започнете да се съмнявате в неговото поведение. Тоест, съвсем логично ще се попитате – защо е толкова несигурен, крие ли нещо от вас?

Необходимо е да поддържате доверие в отношенията си, но за целта и двамата трябва да сте напълно открити и да не се страхувате да бъдете уязвими – дори когато не искате да говорите, дори когато е болезнено да споделите или искате да ви бъде споделено.

доверие, брак

Ето това е ключът:

  • Ако ви тревожи нещо, споделете го. Умението да разговаряте за проблемите, е от изключително голямо значение. Важно е - не само защото по този начин обръщате внимание на проблемите още при тяхното зараждане, но и защото така показвате на партньора си, че не криете нищо.
  • В живота на всеки има неудобни неща, които го карат да се чувства уязвим и които не иска да споделя с никого. Е, ще трябва да го направим с човека, когото сме избрали за свой спътник в живота. Първо, защото това ще има оздравителен ефект и второ – така двамата ще научим повече за нещата, които ни притесняват и ни карат да се чувстваме несигурни, но също така ще намерим начини, по които всеки от нас ги компенсира.
  • Дръжте на думата си. Ако сте изгубили доверието на половинката си, единственият начин да го възстановите, е с времето отново да се докажете. Това обаче няма как да стане, ако не признаете грешките си и не се постараете да ги поправите.
  • Трябва да се научите да разграничавате съмнителното държание на партньора си от своята собствена несигурност - и обратно. Това много често създава трудности във взаимоотношенията, защото да се определи кой се държи ирационално заради собствената си несигурност и кой разумно и просто се защитава, е нелека задача. Но честността и доверието между вас ще ви помогнат да се справите с нея.

А като споменахме думата доверие, не забравяйте, то е порцеланова чиния. Когато я изпуснете за първи път, може да я съберете отново с достатъчно грижи и внимание. Но ако я изпуснете за втори път, тя ще се пръсне на два пъти повече парчета и ще изисква двойно повече усилия и време, за да я съберете. Изпускате ли я постоянно, тя ще се раздроби на толкова парченца, че няма да успеете да я съберете никога, без значение какви усилия полагате. 


Четете още:

🔴 За грешките на млади години се плаща на стари

🔴 Концерт под Безбог - неописуемо преживяване

🔴 Д-р Георги Гайдурков поряза всички: Който яде всеки ден мляко, яйца и месо – умира рано





Източник: Фрамар





Коментари

горе