Ефективни лекове за премахване на афтите в устата



Афтите са неприятни образувания в устата, от които никой не е застрахован. За щастие, има няколко хитри начини, с чиято помощ афтите бързо мога да изчезнат. Разберете с какви средства може да премахнете афти.

Афтозният стоматит, известен още като афта, е заболяване в устната кухина, което се изразява в появата на малки бели образувания в устата, които болят и причиняват сериозен дискомфорт.

Макар че още не са известни точните причини за появата на тези язвички, изглежда афтите могат да бъдат предизвикани от фактори като стрес, хранителни алергии и чувствителност, отслабена имунна система, вирусни инфекции и тютюнопушене.

Обикновено афтите минават за около седмица, но заради съпровождащите ги болка и дразнене, на човек му се иска да ги премахне по-бързо. Добрата новина е, че има няколко хитри начина, с помощта на които афтите могат да изчезнат много лесно. Ето ги и тях:

1. Лют червен пипер

Почти всички разполагаме с лют червен пипер в кухнята, ето защо той се нарежда сред най-лесните и евтини начини, с помощта на които може да се премахнат афти. В случай, че решите да използвате лют червен пипер, избягвайте да докосвате езика си до него.

Начин на употреба: Направете си паста от лют червен пипер в комбинация с вода. Нанесете малко количество от нея върху афтата или афтите. Постарайте се да не нанасяте от пастата с лют червен пипер върху останалата част от устата. Първоначално може да почувствате някакво дразнене, но то скоро ще отмине. Не нанасяйте лют червен пипер върху афтите повече от два пъти на ден.

2. Кокосово масло

Кокосовото масло има противогъбично и антибактериално свойство, заради което е ефективно лекарство срещу афти. Опитайте се да намерите органично кокосово масло, тъй като неговото действие ще бъде по-ефективно.

Начин на употреба: Нанасяйте кокосово масло върху афтата или афтите по няколко пъти на ден с помощта на памучен тампон или чист пръст. Също така „изплаквайте” устата си по два пъти на ден, консумирайки 1 супена лъжица кокосово масло и задържайки го в устата си.

3. Кориандър

Един неочакван начин да излекувате афти е кориандърът. Той е известен със своето противовъзпалително свойство и присъства в голяма част от кухните.

Начин на употреба: Ако имате листа от кориандър, варете няколко от тях в 200-250 милилитра вода. След като водата стане хладка, прецедете я и си правете гаргара с нея по четири пъти на ден.

Ако пък разполагате със семена от кориандър, сложете в 200-250 милилитра вода 1 чаена лъжица семена от кориандър. Оставете течността да престои един ден, след това я прецедете и си правете гаргата по четири пъти на ден.

4. Мед

Медът съдържа витамини и минерали, а неговите антисептични свойства спомагат за бързото излекуване на афтите. В случай, че решите да използвате меда като лекарство срещу болезнените афтички, подгответе се за малко повече болка.

Начин на употреба: Нанесете 1 чаена лъжичка мед върху и около афтата. Останете така няколко минути (болката няма да продължи толкова дълго). Изплакнете устата си с хладка вода и повтаряйте процедурата по два пъти на ден.

5. Готварска сода

Още едно нещо, което вероятно имате в кухнята, а именно содата. Може да използвате готварската сода за лечение на различни заболявания, едно от които е афтата. Това се дължи на способността на готварската сол да неутрализира киселинността.

Начин на употреба: Комбинирайте 1 чаена лъжичка сода за хляб с филтрирана вода, за да получите паста. Разбъркайте добре и нанасяйте върху афтите с помощта на памучен тампон или чист пръст. Изчаквайте по 10 минути и след това изплаквайте устата си с хладка вода. Повтаряйте по четири пъти на ден.

Това вероятно е най-лесният начин да премахнете афти, тъй като във всеки дом може да се намери сол. Най-добре е, ако имате морска или хималайска сол. Солта ще извлече течността от възпалените афти, което ще спомогне за по-бързото им изчезване.

Начин на употреба: Разбъркайте половин чаена лъжичка сол в една четвърт чаша топла вода. Правете си гаргара със солената вода, като задържате течността върху афтата/афтите. Повтаряйте по четири пъти на ден.


Четете още:

🔴 Вижте 9 причини да включите пъдпъдъчи яйца в менюто си

🔴 Доверието е кръвта на всяка връзка

🔴 За грешките на млади години се плаща на стари





Източник: otbaba





Коментари

горе