"Гардиън": Европейците ще посещават Острова без визи и след Брекзит



Позовавайки се на източници от правителството, британското издание "Гардиън” съобщи, че гражданите на Европейския съюз ще могат да посещават Великобритания без нужда от визи и след излизането на страната от ЕС. Това обаче не означава, че тези граждани ще могат да остават в страната за неопределен срок, посочва вестникът, цитиран от бТВ.

Също в случай на желание за работа във Великобритания, гражданите на ЕС ще трябва да се съобразяват с новите миграционни закони.

Правителството възнамерява да продължи да позволява на компаниите да наемат квалифицирани работници от ЕС.

Източниците на изданието отричат да съществува идея за въвеждане на квоти, които да контролират броя на работниците от ЕС. Имиграционните планове трябва да бъдат оповестени по-късно тази година, припомня "Гардиън".

Европейски наплив от работници на Острова след референдума

Броят на гражданите на ЕС, работещи в Обединеното кралство, е достигнал рекордни нива заради голямото увеличение на граждани от България и Румъния, намерили работа там, съобщи пък в. "Файненшъл таймс".

Според официални данни, оповестени вчера, 2,37 милиона граждани на страни-членки на ЕС са работили на острова между април и юни тази година. Това е увеличаване със 126 000 души в сравнение със същия период на 2016 г.
 
Това е най-големият регистриран брой, откакто преди две десетилетия започват да се водят статистики по този въпрос. Това показва, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС още няма значителен ефект върху броя на работещите в него европейци.

Нарастването отчасти се дължи на рязкото увеличаване на броя на работниците от България и Румъния с над една четвърт до 337 000 през последните 12 месеца. Гражданите на тези две държави получиха пълен достъп до пазара на труда на острова преди три години и оттогава броят им значително нарасна, отбеляза вестникът.

Наблюдава се обаче намаляване на броя на работещите във Великобритания от осем източноевропейски страни, включително Полша, Литва и Латвия. Те са намалели от малко над 1 милион през второто тримесечие на 2016 г. до 997 000 през същия период на тази година.


Четете още:

🔴 Ето как се вади кон от кладенец (СНИМКИ/ВИДЕО)

🔴 Ефективни лекове за премахване на афтите в устата

🔴 Вижте 9 причини да включите пъдпъдъчи яйца в менюто си





Източник: iNews





Коментари

горе