Сорбе при жега, сорбе за хлад



Понякога в него се добавя алкохол -шампанско, вино, коняк, ликьор.

Произхожда от Средния изток и името му идва от арабската дума шарбат, т е. студена безалкохолна напитка. В Турция я наричат шербет и повечето кулинарни историци смятат, че именно оттам сорбето се е прехвърлило в Европа през 16 в.

В източните страни шербетът се прави от дрян, шипка или розова вода със захар и подправки. Варят и шербети от сладко или плодов сироп, като напитката се приготвя или много гъста, или доста редичка. В Таджикистан под шербет се разбира захаросан сироп, напомнящ конфитюр. В Азербайджан шербетите са кисели и се поднасят на трапезата към печени мазни меса.

Във Франция десертът вероятно е дошъл от Апенините по време на управлението на Анри II, който си взел за жена италианката Катерина Медичи. В европейските страни навремето сервирали сорбе само по тържествени поводи, докато в Турция и Египет шербет пият всекидневно за освежаване и разхлаждане. През 17 в. френското сорбе представлявало питие от вода, захар и лимон. Едва два века по-късно сорбето се превърнало в полузамразен десерт, в който често слагали и алкохол.

Съвременното фруктово сорбе е десерт от плодов сок или пюре, подсладен умерено със захар, мед или сироп. След смесването продуктите се замразяват като сладолед, като периодично се разбърква. Сорбето трябва да е пухкаво, въздушно, нежно и леко като зърнист крем от ледчета, а не като късове лед.

Макар класическото сорбе да е комбинация от плод и захар, се допуска прибавянето на млечни продукти, алкохол, кафе, чай, ядки, сушени плодове, шоколад, подправки, особено мента и естрагон.

Може да го приготвите и само от плодове, без да не добавяте никаква захар. Така не мислите за килограмите си, а и се наслаждавате на естествения плодов вкус с щедра порция витамини, минерали и микроелементи. То перфектно освежава в жегите, дава енергия, тонизира организма и потиска чувството за глад.

Най-лесният начин да го приготвите е да замразите плодово пюре и периодично да го разбърквате, за да получите еднородна въздушна текстура. Но съществуват и по-сложни рецепти от няколко вида плодове и с различни подслаждащи продукти. Твърди се например, че римският император Нерон обичал да се гощава със счукан лед, донесен му от алпийските ледници, който бил овкусяван с мед, плодово пюре и вино.


Четете още:

🔴 Защо стюардесите крият ръцете си, когато ни посрещат в самолета

🔴 'Чичово' на Гергьовско хоро в Лондон

🔴 Свиха уникални бижута от рускиня на Златните! Чужденката била упоена в дома си с упойващ газ (Видео)





Източник: po-krasivi





Коментари

горе