Летни академии за деца без аналог на Балканите създаде в еленското село Дрента 29-годишният Явор Киряков



ЛЕТНИ АКАДЕМИИ ЗА ДЕЦА ОТ IV ДО IX КЛАС БЕЗ АНАЛОГИЯ НА БАЛКАНИТЕ ВЕЧЕ ТРЕТА ГОДИНА УСПЕШНО РАЗВИВА В МАЛКОТО СЕЛЦЕ ДРЕНТА 29-годишният Явор Киряков. През последните два месеца в читалище „Просвета“ в населеното място в Еленския балкан се учат около 200 българчета от цялата страна и такива, родени в ЮАР, Германия, Париж, Калифорния, Ню Йорк. На роботика, физика, биология, математика и други науки ги обучават не просто педагози, а едни от най-добрите професионалисти, инженери и преподаватели от престижните български университети. Децата кандидатстват за Лятната академия като за висше учебно заведение от международен ранг – сами си пишат мотивационните писма, а фондацията „Университет за деца“, на която Явор е управител, одобрява кандидатурите им. Малчуганите идват в Дрента без своите родители, тъй като идеята е освен познания по съответните природни науки те да придобият основни умения в живота като това да бъдат самостоятелни. Това обаче не е летен лагер, уточнява Явор, а типичен летен университет, тъй като в него се набляга здраво на науките. Ученици и преподаватели са настанени в местно хотелче, хранят се на кетъринг, а учебните им занимания са сутрин от 9.30 до 12.30 и следобед от 14.30 до 17.30. След вечерята, която е в 19.30, децата отново имат занимания, които най-често преминават под формата на дискусии на тема „Как виждам бъдещето си като физик, химик“ и т.н. обяснява младият мъж, който преди девет години, заедно със семейството си си купил малка къщичка в селото и постепенно започнал да развива мечтата си – да се занимава с различни форми на образование.

Yavor (2)Възпитаниците на летните академии заплащат седмична такса от 250 лв., като в края на обучението си получават сертификат с пореден номер, който им служи при последващо кандидатстване в университет. За реализацията на лятната академия Явор и съмишлениците му разчитат и на финансиране от различни организации и дарения, а с таксата се покриват всички разходи по престоя и обучението на учениците. На роботика, електроника и микроконтролери децата се учат от най-добрите местни програмисти, инженери и специалисти, които мерят ръст с колегите си в чужбина. Става дума за преподавателя Даниел Денев, специалистът по роботи Орлин Димитров и предприемачът Невен Боянов. На творческо писане ги учи един от най-добрите специалисти в страната Вяра Николова, по химия ги занимава доц. Лъчезар Христов от Химическия факултет на Софийския университет, а по физика – доц. Иван Бъчваров от Физическия факултет на СУ, световнопризнат учен, дълги години работил в Бостън и оборудвал едни от най-големите университетски лаборатории. През свободното си време малчуганите се разхождат, играят футбол, федербал или си правят състезания с дронове, разказва още Явор Киряков. По думите му тези летни академии имат и огромен социален ефект за селцето, за поминъка на местните хора и за дейността на читалището, където се провеждат всички научни занятия. Основен съмишленик и помощник на младия мъж е бившата кметска наместничка на Дрента Аделина Ручка, която е настоятел на културната институция.

Самият Явор в момента е преподавател по информационни технологии в столично училище. Работи с тийнейджъри от 9-и до 11-и клас и казва, че е намерил призванието си да бъде учител, да се занимава с доброволчество, с гражданско образование и различни социални каузи. Бил е помощник-директор в частно учебно заведение и въобще дълго време администратор в образованието, но учителството е негова сбъдната мечта. Завършил е 12-и клас в Охайо, където живял една година в семейство с цели шест деца. Въпреки че бил приет в един от най-престижните частни университети в Америка, младият мъж предпочел да се върне в България, където се дипломирал по политически науки и икономика в Американския университет в Благоевград. После завършил магистратура в Лондон.

„Това, което преобърна представите ми за гражданско общество, гражданско образование и доброволчество, бе на пръв поглед съвсем обикновена случка. На третата седмица от престоя ми в Америка през един уикенд новите ми приятели ме поканиха с тях. Мислех, че ще ходим на мол или на кино, а ни е отидохме… да боядисваме оградата на един старчески дом. Освен че свършихме прекрасна работа, за няколко часа истински се забавлявахме. Бабите ни опекоха курабийки, а децата, които бяха с нас, видяха нагледно как хората си помогнаха като общество за нещо елементарно, но много важно“, разказва младият мъж. Той е убеден, че така се прави доброволчеството – личният пример е много важен за децата, но с тях трябва системна работа, а не просто кампанийно да се правят дарителски акции. Впрочем този метод Явор приложил и в „Клуба за по-добро общество“, на който бил председател като студент, това е и философията, която младият човек следва в многобройните си начинания.

Елена ЧАМУРКОВА


Четете още:

🔴 Чудо на природата в Чирен! (Видео)

🔴 Любимецът на децата от 70-те години който им пожелаваше лека нощ с рисунка, приказка и песен ~ България в снимки от миналото

🔴 Най-зловещите места в България (ВИДЕО/СНИМКИ)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе