64 макета на български забележителности изработени в Украйна, паркът под Царевец отваря на 22 септември



НАЙ-НОВАТА АТРАКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПАРКЪТ „ТЪРНОВГРАД – ДУХЪТ НА ХИЛЯДОЛЕТНА БЪЛГАРИЯ“, В КОЙТО ЩЕ ИМА 64 МАКЕТА НА БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ОТВАРЯ НА 22 СЕПТЕМВРИ, информира създателят му Александър Меншиков. Чрез фирмата си „Украйна на Балканите“ той инвестира 2,2 млн. евро за период от три години в местната забележителност. Разкрива и 15 работни места, включително трима градинари, двама реставратори, охранители и разпоредители. Украинецът спечели конкурс на Община Велико Търново за изграждането на парка, който се намира в подножието на Балдуиновата кула на площ от почти 11 дка. Изявлението пред „Борба“ е първата му публична проява. Меншиков е един от видните бизнесмени в Украйна, а синът му е главен прокурор. Не обича публичността и подчертава, че е избрал Велико Търново, защото е в центъра на България, в която е влюбен, и така много хора от всички краища ще имат възможност да разгледат уникалния парк. От идния понеделник във Велико Търново започват да пристигат първите макети. Те се изработват по специална технология в Украйна по фотограметрично заснемане. Всеки един от тях ще е с мащаб 1:25. Паркът е проектиран така, че да се вижда амфитеатрално от самата крепост. Както „Борба“ вече съобщи, заради него ще се отвори и южната й порта, откъдето също ще може да се влиза.

„ВСЕ ОЩЕ ОБМИСЛЯМЕ КАКВИ ДА СА ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ, НО ЗА ВЪЗРАСТНИ ЩЕ СА ОКОЛО 10 ЛВ., А ЗА ДЕЦА НАПОЛОВИНА. Предвиждаме и два пъти месечно да има безплатен вход. Тъй като се появиха дискусии, искам да подчертая, че няма и кубик бетон на мястото, за да се запази автентиката наоколо. Докарахме и почва, за да оформим паркът, без да копаем надолу, защото се предполага, че има останки. Проектите ни са съгласувани с Министерството на културата и Института за недвижимо културно  наследство“, обобщава Меншиков.

ОТ ПАРКА ОБЩИНАТА ЩЕ ПОЛУЧАВА ПО 4 ХИЛ. ЛВ. МЕСЕЧНО, като от началото на юни наемателят вече й плаща по 1000 лв., а крайната сума ще се инкасира след септември. Срокът за наема на земята е 10 г.

Инвеститорите са категорични, че подобна атракция няма никъде другаде и макетите във Велико Търново ще са съвсем различни от тези в подобни паркове с миниатюри.

Стилян НАЙДЕНОВ


Четете още:

🔴 Летни академии за деца без аналог на Балканите създаде в еленското село Дрента 29-годишният Явор Киряков

🔴 Чудо на природата в Чирен! (Видео)

🔴 Любимецът на децата от 70-те години който им пожелаваше лека нощ с рисунка, приказка и песен ~ България в снимки от миналото





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе