Бирата – само за членове на профсъюза  




За младите хора днес някои от разказите за времето на социализма звучат като виц. Такъв е например случаят с посрещането на Тодор Живков в Батак през 1984 г. За да се натегнат на държавното и партийно ръководство, местните управници издигнали плакат, с който направо сащисали Тато и антуража му. На площада, където било посрещането на делегацията от София, бил разпънат плакат с текст „40 години социалистическа България, 40 години социалистически Батак“.
Манията с табели, надписи и лозунги да се всява ред и дисциплина сред гражданството понякога предизвикваше смешни и даже абсурдни ситуации. Някои от надписите звучаха толкова двусмислено, че дори партийците едва сдържаха усмивката си. Обаче се стискаха, за да не обидят другаря, който е измислил текста.

Така на табелка в мъжкото отделение на градската баня можеше да се прочете, че даването на бакшиш влошава качеството на теляшките услуги. А в женската баня табелка предупреждаваше, че дамските въшки са срам за комсомолките. За останалите не е ясно. И двата пола обаче се приканваха да се събличат бързо, защото следващите клиенти чакат.

Куриозно звучаха и агитационни табели в мините, изпращащи всички комунисти под земята, или пък надписи на село, гласящи: „Във всяка къща - говедо“. И си беше жива дискриминация бира да се отпуска само на членовете на профсъюза.

П. Войков


Четете още:

🔴 Малката ракия става 25 грама заради Евросъюза

🔴 Без часовници, телефони и компютри на фестивала в Жеравна (ВИДЕО)

🔴 Когато Петър Велики четеше на български Реймското евангелие, върху което са се клели френските крале





Източник: Ретро





Коментари

горе