Най-лесно на работа взимат в хипермаркети в Чехия



Николай Михайлов е на 26 г. Завършил е славянска филология с чешки език. Той е един от многото млади хора, които са се възползвали от възможността да поживеят, учат и работят в Чехия.

– Николай, какво работеше в Чехия?

– Работех в колцентър. Въпреки че имах стипендия, парите не ми стигаха, затова се хванах на половин ден. В Чехия се намира лесно почасова работа за разлика от България. В колцентъра правех анкети по телефона. За всяка получавах по 6 евро. Печелех достатъчно, защото хората там са много отзивчиви и винаги гледат да ти услужат – ако и анкета да правиш. Човек иска ли да си намери работа, няма проблем. Плюс това спокойно може да съчетае работа с университет например. Сега, щом сме в ЕС, всичко е по-лесно.

– Каква работа е най-лесно да си намериш?

– Мисля, че най-лесно е да започнеш в хипермаркет. На всяка крачка са и винаги търсят персонал и плащат добре. Можеш да работиш почасово или пък цял ден. Обикновено те наемат да подреждаш стоките. За тази работа дори не ти трябва да знаеш езика.

– Можеш ли да се оправиш, без да знаеш чешки?

– Оправят се някак си познатите ми. Знаят няколко думи, колкото да си напазаруват, но това не им пречи да си намерят работа. Но ако знаеш езика, е огромно предимство. Заговориш ли им чешки, веднага ги спечелваш. Много се радват, че някой си е направил труда да научи езика им. Особено в Прага, където се говори много английска и немска реч, чуят ли, че говориш чешки, са много щастливи. И винаги те разпитват откъде си научил езика. Предпочитат да комуникират на родния си език и се радват, когато се стараеш. Никога не ти се подиграват, че правиш грешки, за разлика от нас. Правят всичко, за да те стимулират да говориш.

– Има ли много българи в Прага?

– Страшно много! Направо бях шокиран. Опитвах се да не показвам, че съм българин, защото исках да се потопя в атмосферата на Чехия. Но, вървейки по улицата, срещах през 10-20 м човек, който си говори на български с някой. Според мен тук нямаме и представа колко много сънародници живеят в Чехия.

– Всички българи ли са там легално?

– След влизането ни в ЕС, няма как да си нелегален. Аз се запознах с много хора, които живеят и работят в Чехия от години. Те се трудят съвсем легално. Интересното е, че най-много българи работят в сферата на културата и образованието.

– Да, но Чехия все още не е популярна в България. Всички се насочват към Германия, Испания, Италия...

– Мисля, че ще става все по-популярна. Самите чехи имат голям интерес към нас и искат да ни привлекат да учим и работим там. Възможностите за развитие наистина са много големи.


Четете още:

🔴 То е детенце, какво толкова!?

🔴 MTV завърта парче на Поли Генова (Видео)

🔴 Лили Иванова: Аз съм оригинал, не мога да бъда копие





Източник: newsbg





Коментари

горе