Колосален паметник на Симеон Велики вдигат край новата морска магистрала




Прекрасна новина в навечерието на историческите 1100 години от битката край река Ахелой при която воийските на Симеон Велики разгромяват ромеите. Бизнесмени и НПО са изразили готовоност да съфинансират колосален паметник на големия владетел при чието управление българската култура достига своя златен век. Предложението е да бъде изградена огромна месингова скулптура върху хълма откъдето Симеон лично е ръководител войската си в историческото сражение. Това е Голямата Биберна край Каблешково. В момента въху него се издигат единствено излъчватели на мобилните оператори. Дарителите имат готовност за старт на голяма кампания.

Проектът се очаква да бъде изготвен от общинската и държавна власт като логично оттам трябва да произлезе, как точно да изглежда паметника- Симеон на кон и с меч в ръка или сам с дюспехи и жезъл. Цената на цялата скулптура по предварителни разчети щяла да надхвърли 100 000 лева. Желанието на частни лица да подпомогнат финансирането на подобни паметници не е единичен случай.

Симеон Велики е увековечен с днешна дата единствено в двора на частно столично училище. Точното местонахождение пък на новия паметник би спомогнало за една допълнителна реклама за родния туризъм. Той ще се издига на височина която ще е видима както до новата магистрала Черно море. Не е изключено новия концесионер на аутобона също да подпомогне парично изграждането на монументата. Под него ще минава и обхода на Ахелой. Проектът онагледява, че той ще минава в подножието на Голямата Биберна- в местността "Кокала". Кръстена е така защото още могат да се намерят кости на бойци от историческата дата 20 август 917 година. Според анализатори, общо войниците от двете армии са надхвърляли 120 000 души. Официалните чествания на кръглата годишнина са утре в община Поморие.

Г. Георгиев


Четете още:

🔴 Най-лесно на работа взимат в хипермаркети в Чехия

🔴 То е детенце, какво толкова!?

🔴 MTV завърта парче на Поли Генова (Видео)





Източник: uniconbg





Коментари

горе