Водопад Скакля и Вазовата екопътека – историята на една рицарска лю-Бов



Това място е изпълнено с история. Едно приказно пътешествие по стъпките на Вазов – пътеката започва от къщата, в която е живял известно време. Широколистните гори на Искърското дефиле вдъхновили Вазов да напише един от най-хубавите разкази „Дядо Йоцо гледа“. Единствения път по който може да се стигне до водопада Скакля е изградената Вазова екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе.

Ако тръгнете от София в посока Мездра през красивото дефиле на река Искър, веднага след Своге ще видите указваща табела „Вазова екопътека“. Ако продължите по този маршрут ще стигнете до село Заселе, но пътят от там не е много приятен ще срещнете сериозно изкачване. Най-добре да стигнете до гара Бов и да се отклоните вляво, когато видите втората табела към Вазовата екопътека. Първоначално има леко изкачване, като около половината път ще видите един от най-високите водопади в България.

Водопад Скакля е висок 120м и е четвърти по височина в България. Той е интересна туристическа дестинация, близо до София, с красиви природни забележителности.

Интересна история за село Бов и Вазовата екопътека

Историята разказва, че през далечната 1206 година, рицари от Четвъртия кръстоносен поход били пленени от цар Калоян. На малка част от тях било разрешено да се заселят в тукашните земи, начело с маркиз Се дьо Бьов. От тогава селото  носи името на маркиз дьо Бов.

Вазовата екопътека започва да функционира пред 1972 година. През 2007 година е обновена екопътеката. Изградени са множество мостчета и прекрасни кътчета за романтичен пикник. Има достатъчно осветление и информационни табели.

Иван Вазов многократно е изкачвал тази пътека, търсейки вдъхновение за своите разкази. Енергията която се усещала на това невероятно кътче земя го вдъхновявала и той написва един от най-известните си разкази „Дядо Йоцо гледа“. Близо до това прекрасно място се намира и отвесната скала, Зли камък, от която прототипът на дядо Йоцо е увековечен в поза загледана към дефилето. Изработена от бял камък и сякаш кацнал над дефилето Дядо Йоцо вперил поглед към железницата. Макар и сляп, дядо Йоцо успява да „види“ бъдещето на родината чрез духовната светлина на своята вяра в българското. Дядо Йоцо устремява духовен взор към свободата на българското  – „Да види свободна България“…

Комплексът е разположен върху хълм. На този сравнително равен терен е изградена малка кокетна механа. Около нея се простира невероятно подържана цветна градина, с различни цветни храсти. Прекрасна панорамна дървена беседка, с изглед към цялото дефиле.

Вазовата екопътека е една от най-посещаваните пътеки в близост до София. Едновременно достъпна и лесна, идеална както за еднодневна екскурзия, така и за романтичен уикенд с любимия.


Четете още:

🔴 Кой е Гюро Михайлов и има ли той място на площада

🔴 Родители продадоха селската си къща, за да осигурят следването на дъщеря си в Германия

🔴 Ценови "балон" в София няма! Двустайните с ръст до 70%





Източник: romantichenweekend





Коментари

горе