Устието на река Велека, където живее красотата



България е държава със страхотна и неповторима природа, но има някои места в страната ни, които са неописуеми и устието на река Велека е сред тези природни чудеса, които ни оставят без думи

Независимо всичко ще се опитаме да ви разкажем за това магическо място, което без съмнение трябва да бъде част от вашата лятна почивка.

Река Велека извира на територията на Турция на около 5 километра от българското село Белеврен

За 2 километра реката служи дори като естествена граница между двете държави. Реката се движи на север в първите няколко километра в България, а в последствие завива на Изток. Продължава движението си, докато се влее в Черно море. Устието на реката попада в границите на Природен парк Странджа и е защитена местност. Със своята дължина Велека е 21-та най-дълга река в България.

Местността е любимо място за почивка на много българи и чужденци, които желаят да избягат от градския шум, задръстванията и натовареното ежедневие и искат да се потопят в естестваната красота на природата, която до голяма степен е запазена непокътната в района.

Регионът се отличава с прекрасната комбинация между нежен, чист и красив плаж и гъста, разхлаждаща гора, която се намира само на няколко метра от плажната ивица

Както всяко друго явление в природата, така и устието на реката и лагуната, която образува то, се изменят през годините. Към момента устието се намира в най-северната част на лагуната, но преди години е било в нейния южен край. Самата лагуна придава на метсността изключително причудлив вид, като се смесват типичния за речните корита природни особености с такива, които са „запазена марка“ на морския бряг.

Поради уникалността си и невероятната природа наоколо, мястото е притегателно за много турсити

Независимо че е възможно да плувате на плажа е важно да сте изключително внимателни, тъй като смесеното влияние на реката и морето, пораждат особено силни водни течения, които биха могли да бъдат фатални, ако се подценят.

Към момента достъпът с коли е отворен и е възможно да стигнете с автомобила си. Въпреки този шанс ви съветваме да го „забравите“ в Черноморец и да си направите една бавна разходка до устието. Все пак говорим за около 5 км ходене, което няма да ви затрудни по никакъв начин. Особено, когато сте заобиколени от спиращ духа ландшафт.

Природата в този край на България е наистина неповторима и е наш дълг да я запазим непокътната. За съжаление всяка човешка дейност в района постепенно би могла да унищожи река Велека. Не бива да забравяме, че тя дом на над 30 вида сладководни риби, както и стотици видове растения.


Четете още:

🔴 Бенковски - голямата любов на Райна Княгиня

🔴 Община Бургас осигури още 405 таблета за ранно компютърно обучение в детските градини

🔴 ВИЖТЕ НЕВЕРОЯТНАТА КРАСОТА НА АГУШЕВИ КОНАЦИ И ХАДЖИЙСКИ КЪЩИ В СНИМКИ





Източник: itravel-bg





Коментари

горе