Черният бъз – най-мощният имуностимулант



​Есента е времето, когато всички започваме да търсим имуностимулнати, които да засилят имунитета ни и да предотвратят нежеланите настинки и грип, които никак не са рядкост, особено в есенно-зимния период.

Оказва се, че най-мощното средство за имуностимулиране, а и не само, е на една ръка разстояние. Може би всеки ден го подминаваме в градинката пред блока или пък край пътя, който всеки ден изминаваме за работа.

Напитката от цветове бъз през пролетта е любима на всички ни. За направата на чудодейния еликсир с безброй ползи за здравето обаче се ползват плодовете не на този бъз, който е храстовиден и чиито цветове използваме за освежаващата напитка, а плодовете на тревистия бъз, известен още като бъзак.

Цветовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, пектин, целулоза, витамин С и хиляди ценни минерали и микроелементи, което го прави истинска аптека за нашето здраве. Това е и причината билката да се смята за най-ценната, вирееща в България.

Плодовете на черния бъз могат да се използват, както изсушени, така и под формата на чуден еликсир с приятен вкус. За направата на еликсира са необходими само плодове от черен бъз и захар, а изпълнението на рецептата е изключително лесно.

В буркан се редят плодове от черен бъз и захар, като се редуват ред плодчета, ред захар. Бурканът се затваря с марля (аз лично използвам салфетка) и се слага в хладилника за около 40 дни, като след 5-6 дни започвате да разбърквате съдържанието всеки ден. 

Image title

След като минат 40 дни, прецеждате и изстисквате сока от плодовете, пълните го в стъклени шишета или буркани и отново оставяте в хладилника, като за предпочитане е да не затваряте с капачка, а отново с марля.

Единственото важно, което трябва да знаете, когато правите лечебен еликсрир от черен бъз е, че не трябва да допускате зелени, неузрели плодчета да попаднат сред останалите, тъй като те са отровни.

Плодовете на черния бъз цъфтят в периода август-септемви, като в момента високите части на Родопите са идеалното място за събирането на лечебното растение. Затова не губете време, а се отправете на пътешествие из Родопа, което да съчетаете с брането на целебнaтa билка и стимулирането на имунната система с него.


Четете още:

🔴 Още една уникална историческа находка: В Провадия са живеели най-богатите хора в Европа

🔴 Бенефиса на Христо Стоичков – 50 години Номер 8! Един незабравим и пълен с емоции МАЧ! (СНИМКИ и ВИДЕО)

🔴 30-годишна учителка и целият ѝ клас напуснаха това училище





Източник: Родопчани





Коментари

горе