Стотици българи отиват в чужбина за тлъсти пачки пари, но ги чака голям кошмар (ВИДЕО)



Българинът не си знае правата. Между 100 и 120 са сигналите на година. Само от началото на годината сигналите за трафик на хора с цел трудова експлоатация са 32. Това каза в предаването "Денят на живо" по Канал 3 Камелия Димитрова от Националната комисия за борба с трафика на хора.  
 
"Лятото има засилване на сигналите в държави със силно развито селско стопанство - Испания, Франция, Италия, берачите на боровинки в Швеция. Лицата се подвеждат, обещават им високи доходи. Когато времето е студено не могат да си осигурят необходимата печалба и трафикантите ги принуждават да просят", коментира Камелия Димитрова.
 
"Обещанията са суми, много по-високи от средните заплати за страната, което не е реално. Трябва фирмата посредник да бъде лицензирана и легитимна, има списък на лицензираните фирми на сайта на Агенцията по заетостта", поясни Камелия Димитрова.
 
По думите й обещанията трябва да са разписани, а не устни.
 
"Ниско образованите, които не знаят език, са по-податливи. Социално-икономическата причина е водеща.  Има зачестили случаи и в Чехия в сектора на строителството. Най-често профилът на жертвата е мъж между 25 и 50 години, склонен да рискува, от малките населени места. Трафикантите са иновативни", добави Камелия Димитрова.
 
"Момиче, което е подмамено от познати хора се озовава в цех за машини, работи без почивка, в лоши условия, избягала е от трафикантите, намерена е в лошо здравословно състояние на улицата от пожарникари", разказва Камелия Димитрова.  
 
По думите й има случаи не само на момичета, но и на момчета, изведени в чужбина да проституират.  
 
Четете още анализи и коментари от България и света.
 
"Случаите са около 15 на година, но голяма част остават извън полезрението на институциите. Понякога родителите се превръщат в съучастници на трафикантите", каза още Камелия Димитрова. 


Четете още:

🔴 Солта като козметично средство

🔴 Готвите се да правите зимнина? Ето колко ще ви струва

🔴 Искате щастие? Бъдете благодарни!





Източник: Блиц





Коментари

горе