Музеят на Делю войвода в Златоград ще ви накара да настръхнете и да се гордеете (Снимки)



Музеят на Делю войвода в Златоград е вече факт, от който можем да бъдем горди. Легендарния Делю войвода, който е възпят и запаметен в песни и предания е бил знакова фигура на хайдушкото движение и горд родопчанин. Едни от най-ценните експонати пазени в този музей, са именно оръжията запазени от времето на славните български хайдути и най-вече пушката бойлия на Делю – наричана от мнозина „снайпера на 19 век“. Тази страховита пушка е поразявала цели на разстояние от цели 300 метра и имала издължена цев.

Откриването на музея в Златоград е част от честванията по повод двеста и четиридесет години от рождението на войводата Делю. Цялата 2017-та година е посветена на него, казаха от общината в Златоград и тамошния Етнографски комплекс. Всъщност първото събитие от множеството организирани събития за годината е именно откриването на Музеят на Делю войвода в Златоград на 22 април. Сред експонатите на оръжия в музея, освен пушката бойлия на Делю, се пази и пушката наречена „италианска“, използвана по времето на Гарибалди и въстанието му. Интересно при този модел е, че в цевта на пушката е вградена лира, като възхвала на славните времена тогава за Италия. Във въстанието на Гарибалди е участвал и друг велик български войвода – Капитан Петко.В България в редица музейни сбирки има по нещичко за войводите и хайдутите от даден регион на страната, но всичко събрано така глобално и на едно място, няма никъде другаде, освен в Златоград. Това прави този музей уникално място, проследяващо българските хайдушки движения от 15 век, та чак до 19 век. Тук имена, като тези на войводите Индже, Ангел, Капитан Петко, Вълчан и други са представени. Борбата на българина за неговата свидна свобода е представена в целия и облик, започвайки от Момчил войвода и стигайки до вечната легенда Капитан Петко войвода.

На фона на цялостната експозиция в музея акцентът разбира се е легендарният Делю войвода, който според легендите куршум не го е ловил. Не случайно войводата е възпят в уникалната песен излетяла в Космоса, изпята от Валя Балканска – „Излел е Делю хайдутин“. И това е включено в музейната сбирка. Не само старите оръжия са интересни тук, но и калъпа за отливане на сребърни куршуми. Именно с него според легендите турците са излели сребърния куршум, който покосява Делю войвода и го убива. Годишнината от рождението на славния хайдутин е повод за национална гордост не само в Златоград, но и в цялата страна.

Дельо хайдутин бил снайперист

Кмета на община Златоград, Мирослав Янчев каза ясно че тържествата не спират само с откриването на Музеят на Делю войвода в Златоград, но хората могат да очакват още много събития. Сред тях е и надсвирването с гайди, което мина на 7 май. На него беше отличен най-добър изпълнител на песента „Излел е Делю хайдутин“. Всичко, обаче предстой защото през месец септември програмата ще е най-наситена, тогава са традиционните в Златоград празници на Делю хайдутин.


Четете още:

🔴 Футболни фенове накараха малкия Радо да повярва в доброто (ВИДЕО)

🔴 Асен Йорданов - българинът, който научи американците да летят

🔴 "На теб, Българио свещенна, покланям песни си сега…"





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе