Зеолитът – тайната на родопското дълголетие



​Всички знаем за родопските дълголетници, радващи се на крепко здраве до дълбока старост. Всички се питаме каква е тайната на това дълголетие и на какво се дължи здравето на възрастните родопчани.

Оказва се, че тайната се крие в един ценен родопски минерал, който родопчани използват от дълбока древност, като го слагат и в храната, и в питието си. Става дума за зеолита или известен още като клиноптилолит.

В последните години именно този минерал е най-проучваният и е обявен за минерал на ХХ век от Световната научна организация.

Ценният минерал е напълно безопасен и нетоксичен, като може да се използва от всички, дори от бебета, бременни и кърмачки.

След проучвания се оказва, че именно структурата на ценния минерал е тайната на неговото, граничещо с чудодейно въздействие върху човешкия организъм. Смята се, че поставен във вода зеолитът елиминира всички вредни за човека вещества, попадащи в нея.

Благотворните въздействия, които зеолитът оказва върху човешкия организъм са безброй, но тук ще изброим няколко по-известни от тях:

Клиноптилолитът е силен антиоксидант, освен това той нормализира и киселинно-алкалния баланс, нормализира кръвното налягане, пречиства жлъчката и бъбреците от камъни, намалява симптомите на алергии, стабилизира функциите на имунната система. Също така се смята, че зеолитът снижава и риска от развитие на ракови клетки в организма.

Със своите многобройни лечебни свойства, зеолитът е още едно чудо, което Родопа крие дълги години, а родопчани се възползвали от него от дълбока древност. Не случайно днес ценният минерал бива наричан от мнозина „Чудото на Родопа“ и придобива все по-голямо приложение в хранително-вкусовата промишленост, растениевъдството, медицината и дори космонавтиката.


Четете още:

🔴 Искам пак да съм в Родопите!

🔴 Българско ресторантче за пример - конкурира Гърция и Златните с ЧОВЕШКИ цени и ГОЛЕМИ порции

🔴 СТРАХОТНО: Дамите стартираха с победа на Евроволей! (СНИМКИ)





Източник: Родопчани





Коментари

горе