Защитена местност "Ливадите" – единственото находище на ценния Родопски крем



Родопски крем – изключително рядко цвете, попадащо сред защитените видове, виреещи само и единствено в Родопите, било то българската или гръцката им част. Освен защитен вид в България родопския крем е и балкански ендемит.

Да, Родопският крем е изключително рядък вид, но това не важи за местността „Ливадите“, намираща се точно под връх Ком, край родопското село Сивино. Тук в периода края на юни – началото на юли ливадите са заслати с „килим“ от радкото цвете.

Поради ценното находище на защитеното растение, местността е обявена за защите, а в пределите й е изградена панорамна площадка, от където да се наслаждавате на прекрасната гледка в периода на цъфтеж на балканския ендемит.

Сивино е погранично родопско село, като разходката до защитената местност в близост до него можете да съчетаете и с отбиване в селото, където да се докоснете и почерпите от мъдростта на старите родопчани, както и да се порадвате на добротата и гостоприемството на местните.

Посещението на защитената местност е изключително приятно преживяване, а наслаждаването на ценния и рядък родопски растителен вид – Родопският крем носи истинско удоволствие за сетивата и душата на човек.


Четете още:

🔴 Уж ни бяха приятели, а не спряха да завиждат и коментират

🔴 Изводи след посещението на президента Румен Радев в Чикаго

🔴 Лъвски скок в БУ "Св. св. Кирил и Методий" – Лайден





Източник: Родопчани





Коментари

горе