Часовниковата кула в Хасково – един от най-древните символи на града



​Времето е най-ценният капитал. Хасковлии явно много добре разбират това, тъй като се твърди, че именно в центъра на град Хасково има най-много часовници на глава от населението. Вярно ли е или не – не можем да кажем, но пък със сигурност е факт извисяващата се нова стара часовникова кула.

Издига се на 23 метра височина и усърдно отброява всяка секунда, всеки момент. Историята на часовниковата кула в град Хасково е изключително интересна. Посторена е още в началото на XIX век като символ на града и стопанския подем. След това, учудващо през 1913 година общинският съвет решава да я разруши.

100 години по-късно на 8 септември 2012 година общинското ръководство взема решението да възстанови старата часовникова кула. Само година по-късно, построена изцяло с дарения, часовниковата кула вече е факт, а официалното й откриване е на празника на града – Рождество на Пресвета Богородица.

Всичко в часовниковата кула е специално. Кулата е изградна от дялан узунджоески камък. Три циферблата и електорнен механизъм с GPS на върха й отброяват минутите, а камбанен звън отмерва изминалите часове. Камбанният звън обаче не е какъв да е. Камбаната е от леярната „Whitechapel“. Същата, която произвела камбаната на Биг Бен, камбаната на свободата във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон и камбаните за юбиея на кралица Елизабет II.

Часовниковата кула е едно от най-ценните богатства на град Хасково. Напомняща за своята дългогодишна история, както и за всеки отминал и незаменин миг, тя се издига гордо в центъра на града и става свидетел и на добрите, и на лошите моменти, съпътстващи живота на хасковлии.


Четете още:

🔴 Защитена местност "Ливадите" – единственото находище на ценния Родопски крем

🔴 Уж ни бяха приятели, а не спряха да завиждат и коментират

🔴 Изводи след посещението на президента Румен Радев в Чикаго





Източник: Родопчани





Коментари

горе