ОмбудсМая за промените в ГПК: Събираме дълговете справедливо!



Предложението на ГЕРБ да се въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения и по този начин ще се премахнат т.нар. "вечни длъжници" няма да мине в пленарната зала. Това коментира в кулоарите на парламента омбудсманът Мая Манолова по време на окончателно гласуване на промените в Гражданския процесуалния кодекс. В момента у нас има въведени 3-5-петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и започва да тече отново.

Борисов подкрепи Манолова за частните съдебни изпълнители

Дълговете ще се събират, но справедливо – ако дължиш 20 лв., няма да плащаш 520 лв. Това обясни в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова във връзка с промените в ГПК, предаде "Дарик".

"Шест цели съм поставила от името на гражданите с приемането на промените в ГПК. Първата е граждани да не бъдат съдени без да знаят, да не научаваш от призовката в пощенската кутия, че вече си осъден. Второ, да има съразмерност между изпълнителната принуда и размера на дълга, да не се случва повече за 100 лева да ти блокират всички банкови сметки, трудовото възнаграждение, жилището, включително земеделските земи. Трето, да можеш да оспорваш оценката на недвижимия имот, който се изнася на публична продан, защото сега имоти, които се продават за жълти стотинки, буквално. Четвърто, да можеш да платиш в рамките на съдебния процес, така че изобщо да не стигаш до частен съдебен изпълнител. Пето, да се редуцират таксите на ЧСИ-тата, така че за 100 лева да не плащаш 1100 лева. И шесто, гражданинът да може да оспори в случаите, в които смята, че кредитът не е предсрочно изискуем, че размерът на дълга не е правилно определен или че не са така лихвите", каза Манолова

Няма депутатско желание обаче да се въведе 10-годишна абсолютна давност на всички задължения. Омбудсманът коментира, че това не е нейно предложение, не е подкрепено от правната комисия, така че няма да се стигне до него. Манолова продължава да твърди, че по-доброто решение и по-честното към длъжниците и кредиторите би било да бъде приет закон за частния фалит – гражданската несъстоятелност, където много прецизно да се премерят интересите и на двете страни.

Промените в ГПК са изготвени общо от четири парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и "Воля". 


Четете още:

🔴 Учени доказаха: Български люти чушки убиват рака

🔴 Мистично място в Родопите лекува страшни болести и разваля магии  

🔴 Животът зад граница бил песен? Да, ама доста неща мъчат гурбетчиите ни





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе