Известен български режисьор празнува днес 80-тата си годишнина!



Роден на днешният ден през 1937 г. в столицата, Людмил Стайков завършва специалност театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Първоначално се изявява в Бургаския драматичен театър и получава няколко награди. Там се запознава с Паша Берова, с която имат връзка, която обаче е прекратена от Стайков, който в края на 60-те години се връща в родния си град. Тук поставя няколко успешни спектакли в Младежкия театър. Тук се запознава с бъдещата си съпруга – очарователната Виолета Донева. Младата актриса го вдъхновява за големият му дебют в киното – филма „Обич“ . За този филм, Стайков получава Златна награда на кинофестивала в Москва. 

Той излиза през 1972 г., в него Виолета си партнира с Невена Коканова, Стефан Данаилов, Банко Банков. Трогателната и толкова различна история на медицинска сестра, която среща голямата си любов в болницата, в която стажува. Той, Николай, обаче споделя с нея ужасна тайна – приятелката му е бременна от друг, но той не може да й обърне гръб. Жената го подкрепя като дори предоставя на младото семейство апартамента, наследен от леля й. Това става причина за сериозен семеен скандал и младата жена трябва да отстоява несподелената си любов.
Не по-малко изпитание е детството на Виолета. Дъщеря на капитан Павел Джингаров, разстрелян след 1945 г. и на красивата Цвета, която наричат Жар Птица заради разкошната външност и рижи коси, тя бива отгледана от баба си, след като майка й бива хвърлена в затвор. Виолета и баба й живеят при чичо Борис в едно мазе. Чичо Борис успява да намери майка й , след жестоки 2 години в Централния затвор, жената е освободена. Тя се събира с дъщеря си, ала за двете предстоят години на труд и мизерия.
Майка й обаче й казва – „Можеш да станеш императрица. Можеш да станеш слугиня. Но трябва да знаеш да готвиш, за да си перфектна домакиня, да свириш на пиано и да знаеш френски.“ Цвета отделя от залъка си, но детето й научава френски и да свири на пиано. Завършва гимназия със златен медал, но фамилията на баща й, кара хората да гледат на нея с предразсъдъци. Майка й обаче се омъжва за актьора Кирил Донев, който отглежда Виолета като свое дете. Благодарение на него, я приемат в специалност журналистика и актьорско майсторство, която завършва през 1966 г. След ролята й в „Обич” следват години на усилен труд, редица награди и признания.
С Людмил се развеждат през 70-те години, имат син – Иво Стайков.
Това, което обаче наистина,издига Стайков, е работата му по филмите от трилогията „Хан Аспарух“ и „Време на насилие“ (по романа на Антон Дончев „Време разделно“).
Често критикуван за близки връзки с управляващите по това време, след прехода работата му бива критикувана като шовинистична и обслужваща пропагандата на тогавашната власт. Въпреки това няма как да не видим режисьорското му майсторство и отдадеността в професията и днес.
Честит рожден ден!



Четете още:

🔴 Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул напълно обновена

🔴 Каква торта ни спретна свекърва ми, направо се съсипахме да ядем, взехме за вкъщи даже и рецептата разбира се

🔴 Рецепта с ябълков оцет за ефективен скок на метаболизма и разгражда вредните мазнини





Източник: vsyakajena





Коментари

горе