Притча: Злото получава зло



Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. И който копае гроб другиму, сам пада в него. Чували сте тези поговорки, нали? И те, като всички други, са породени от действителността, от живия живот, както се казва.
Днес ще ви разкажем една история, която доказва, че когато човек мисли злини, те неминуемо се връщат при него. Затова не давайте на околните това отношение, което самите вие не искате да ви се дава. Защото светът е един кръговрат, една закономерност. И рано или късно всичко се връща – всекиму според заслугите, разбира се.

Имало едно време един отшелник, който понякога слизал в селото наблизо, за да моли за храна. Веднъж той попаднал пред къщата на стара жена, за която всички знаели, че е изключително зла. Никой в селото не искал да общува с нея и тя, макар и да живеела сред хора, може да се каже, че също живеела в отшелничество.
Мъжът я помолил за малко хляб, тя му дала, но много се ядосала, че той нарушил спокойствието й. Минало време и отшелникът отново слязъл в селото, тъй като храната му пак свършила. Съдбата отново го отвела преф къщата на злата жена и той отново поискал храна от нея. Този път тя вече наистина се ядосала много и взела ориза, който била сготвила, сипала отрова в него и го дала на бедния и нищо неподозиращ мъж.
Той се прибрал в колибата си извън селото и тъй като отдавна не бил слагал домашна храна в устата си, се нахвърлил върху ястието. Скоро след това обаче отровата го покосила и той починал.
В селото бързо всички научили, че бедният отшеник е мъртъв. Новината не подминала и злобната жена. Но това, което тя научила твърде късно било, че мъжът, загинал от собствените й ръце, всъщност е нейният отдавна изгубен син. 


Четете още:

🔴 Шкембе чорбица за мераклии

🔴 Известен български режисьор празнува днес 80-тата си годишнина!

🔴 Българската църква "Свети Стефан" в Истанбул напълно обновена





Източник: vsyakajena





Коментари

горе