Кулата Шемши бей край Велико Търново



Кулата на Шемши бей в село Леденик, близо до Велико Търново, е разположена на живописен хълм до реката в западната част на селото и е изградена около 1650 година. В предверието ѝ са оформени няколко етнографски експозиции, както и врата на повече от три века, по която личат куршуми от времето на Априлското въстание.

 Цялата сграда е в отлично състояние и е своеобразен строителен шедьовър заради конструкцията си, подбрана така, че обитателите да се пазят от кърджалийски нападения. На последния етаж от всички страни са разположени и 9 закрити балкона за 9-те бейски съпруги. С кулата е свързана и българската версия на най- популярната любовна история “Ромео и Жулиета” – между единствения син на бея и красивата българска мома Неда.

Тук се отбиват доста туристи, отседнали в Търново, Арбанаси или пък специално дошли до мястото. Правят го не толкова заради интересната история, която все още не е достатъчно разпространена, колкото заради живописната природа. Кулата на Шемши бей е разположена на скалистия хълм „Мела“, врязан като полуостров в коритото на река Янтра. На това място преди 1700 години се е издигала римска, бойна кула, от която се е наблюдавало поречието на река Янтра. До освобождението на България от османско робство, кулата е опожарявана два пъти от български войводи. През 1979 година е реставрирана и пристроена ресторантска и хотелска част.


Четете още:

🔴 Врачани тропат хоро на площада всяка неделя

🔴 Младеж отмъсти на мобилния си оператор за високата сметка (снимка)

🔴 СУ е сред най-добрите в две топ класации





Източник: Кмета





Коментари

горе