Румен Радев разговаря с Доналд Тръмп в Париж



Държавният глава Румен Радев проведе разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп в Париж. Това става ясно от публикация в официалния профил на президента в социалната мрежа "Фейсбук".

Срещата между двамата се състоя по време на посещението им в музей д"Орсе, където снощи френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит бяха домакини на тържествена вечеря.

Гости на тържеството бяха 72-ма световни лидери. По-късно вечерта във вечерята се включи и американският президент Доналд Тръмп.

Първоначално бе съобщено, че Доналд Тръмп няма да присъства на вечерята

Снимка: Facebook

"Винаги, когато има такива срещи, говорим и с президента Тръмп. САЩ са наш стратегически партньор и отношенията са много важни във всички аспекти - от сигурността, през икономическото сътрудничество, образованието, науката", каза пред журналисти Румен Радев днес.

"Срещата с президента Тръмп беше като всички други такива срещи на официална вечеря. Срещите по тези поводи са важни", добави българският държавен глава. Той е разговарял с други присъстващи лидери от различни държави.

Днес Румен Радев ще участва във френската столица в церемонията за отбелязване на стогодишнината от примирието от 1918 г., сложило край на Първата световна война, и в Парижкия форум за мир.

Във възпоменателната церемония пред Триумфалната арка се очаква да участват държавни глави и правителствени ръководители от над 80 държави от цял свят, сред които президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, канцлерът Ангела Меркел, кралете на Испания и на Мароко Фелипе Шести и Мохамед Шести, ръководители на международни организации и институции като генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и много други.

Церемонията на Триумфалната арка включва военна церемония, реч на президента Макрон, музикални изпълнения на световноизвестния виолончелист Йо-Йо Ма, певицата Анджелик Киджо, "Болеро" на Равел в изпълнение на Младежкия оркестър на ЕС, диригент - Василий Петренко, прочитане от ученици на спомени и писма от деня на примирието, както и други символични елементи.

Голяма част от лидерите ще участват по-късно и в Парижкия форум за мир - инициатива, която цели да насърчи международното сътрудничество и подобряване на управлението. Президентът Румен Радев ще направи изказване, посветено на потенциала на новите технологии да бъдат фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване.

Военните действия през Първата световна война приключват с подписано примирие в единайсетия час на 11.11.1918 година. Мобилизирани са 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите на Първата световна война са близо 15 милиона души, сред които 115 000 български войници и офицери.

Близо 10 000 души от силите за сигурност се грижат за безопасността и спокойствието в Париж по време на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война и Форума за мир през почивните дни.


Четете още:

🔴 Ричард от "ВИП Брадър" разкри шокиращи тайни за участниците в риалитито!

🔴 Ясновидецът Любомир Алексиев: В България ще се родят хора, които ще спасят света

🔴 Радеви на тържествена вечеря в Париж с Макрон, Тръмп и други световни лидери (СНИМКИ)





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе