Нарът съживява сърцето и прочиства черния дроб



Познат и използван като пълноценна храна и лекарство от различни народи още от древността, нарът е един от най-полезните плодове и ефектът му се усеща дори ако се приема в по-малки количества.  В Египет са го използвали за стимулиране на плодовитостта, в Тибет – за справяне със стомашно-чревни разстройства, в арабския свят  са предотвратявали и лекували сърдечни заболявания, а индийците и китайците го използват като средство за подмладяване и подобряване на жизнения тонус и обмяната на веществата. Хубавото е, че почти всички части на растението могат да се използват и дори след като търпеливо отделите сладко-киселите семенца от вътрешността, запазете кората, защото от стомахът ви ще се зарадва на чудесната отвара от нея.

Ето и някои от многобройните здравословни свойства на плода:

  • Богат на витамин С, минерали и антиоксиданти

Само чаша сок от нар ви набавя почти половината от необходимата дневна доза витамин С. Превъзхожда по количество на минералите – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо – много от другите плодови сокове и съдържанието на антиоксиданти в нара е съизмеримо с това в зеления чай и червеното вино.

  • Регулира метаболитните процеси

Нарът успокоява възпалителните процеси и подпомага усвояването на веществата. Регулирането на кръвната захар го прави чудесно средство за справяне както с диабета, така и с наднорменото тегло.

  • Едно от най-ефикасните лекарства срещу диария

Сокът от нар може да пребори дори и тежка форма на стомашно разстройство и диария. Той регулира и възстановява нормалното функциониране на храносмилателната и отделителната система, за разлика от медикаментите, които просто рязко спират процеса, без реално да лекуват симптомите и причините за него.

  • Полезен за родилки и желаещи да заченат

Фолиевата киселина в сока от нар е изключително важна за предотвратяването на спонтанен аборт и увреждания на плода, както и подпомага плодовитостта. Калият спомага за регулирането на водния баланс в организма и предотвратява задържането на течности, а магнезият помага при възникващите в по-напреднала бременност мускулни крампи.

  • Възстановява черния дроб

Нарът има регенериращ ефект върху клетките и цялостното функциониране на този жизненоважен орган особено след злоупотреба с алкохол и химически медикаменти.

  • Подпомага сърдечната дейност

От една страна, нарът се бори успешно с високите нива на лош холестерол, а от друга страна заздравява кръвоносните съдове, стимулира кръвообращението и по този начин.

Списъкът с ползите от този буквално вълшебен плод е доста дълъг и включва още: антиалергично и антианемично действие, естествен имуностимулатор, помощник в борбата с излишните килограми, нормализиране на функцията на дихателните органи,  предотвратяване на канцерогенните процеси.

Разбира се, широкият спектър от благотворни ефекти не означава да се прима целодневно и неограничено нар под всякаква форма. Прекомерната употреба на който и да е полезен продукт, може да окаже нежелано и неочаквано странично въздействие. Но не се колебайте да си приготвите чай от кората, който може да комбинирате с листа от горски плодове например, да добавите няколко семенца към салатата или шейка си, да украсите вкусен сладкиш или крем.


Четете още:

🔴 Петър Дънов: Десет мъдри съвета

🔴 Рим затегна мерките срещу хитреците с български номера на коли

🔴 Хиляди на протест: Срещу условията на живот в България!





Източник: vitalispharma





Коментари

горе