Магията на Роженски манастир "Рождество Богородично" (Снимки)



Роженски манастир „Рождество Богородично“ е разположен в полите на Пирин планина. Той е най-голямата света обител запазена в района от Средновековието. Село Рожен се намира само на около километър от манастира, а наблизо се разполагат и красивите български градове Сандански и Мелник.

Ако се чудите, как се стига до самия манастир, то от Мелник има сравнително добре поддържан асфалтов път, който ще ви отведе точно до сами портите на светата обител. Манастира има дълга и повратна история. Още през 13 век той се споменава в гръцките ръкописи, но е опожарен и по-късно отново възобновен. Това става през 16 век според ръкописите на игумен Козма. От тогава и датира старата част на манастирския комплекс – а именно главната църква, няколко останали жилищни сгради и трапезарията. През 18 век Роженски манастир е изцяло обновен и Главната му църква е завършена окончателно. Мелнишка митрополия тогава е под управлението на митрополит Антим.

Роженски манастир, фото: Златка Н. Димитрова‎

Разцвета си манастира търпи именно през 19 век и притежава много землища в околността. Попада за кратко под Гръцка власт и влияние, но през 1921 година е върнат на Българската държава. Определено светата обител е била и център на революционни страсти, защото именно тук са се крили много войводи от района. Самият Яне Сандански е погребан близо до манастира.

фото: Miloslava Angelova

За радост на всички българи, а и на чуждите туристи Роженски манастир е отворен през цялата година за посетители. Самата архитектура на манастира е много интересна – формата му е шестоъгълна, като красивия вътрешен двор се огражда от жилищните сгради. В средата на двора е Главната църква, в която ще видите уникални стенописи от 16, 17 и 18 век.

Входът на църквата в Роженския манастир

Иконостаса на църквата е произведение на изкуството в дърворезбата, което трябва да се види. На самия вход на храма има стенопис на Богородица на трон, обградена от пророци.

В манастира трябва да отделите време да видите и красивия параклис „Св. Св. Козма и Дамян“. Той е датиран от 18 век и съхранява най-стария иконостас запазен в светата обител. Жилищните сгради в манастира са компилация на два периода. Монашеското крило около самата църква е от 16 век, докато крилото на три етажа е от 18 век. Извън рамките на обителта се намира и Костницата.

В района на Роженски манастир може да посетите и уникалния природен феномен Мелнишките пирамиди.

Това е едно божествено красиво място с неповторима енергия, която всеки трябва да усети. Празника на манастира е на осми септември и това е добър повод да бъде посетен, ако не сте го посещавали досега!


Четете още:

🔴 Нарът съживява сърцето и прочиства черния дроб

🔴 Петър Дънов: Десет мъдри съвета

🔴 Рим затегна мерките срещу хитреците с български номера на коли





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе