105 години държавниц​ите мълчат за разорението на тракийските българи



През далечната 1913 хиляди миролюбивите българи в Одринска и Беломорска Тракия стават жертва на зверските кланета, организирани от Османската империя и извършени от редовната турска войска и башибозук. Започнали още през лятото на 1903 г.(по време на героичното Илинденско-Преображенско въстание), те са поредната трагична страница от системното унищожаване на българския народ в продължение на 500 години след окончателното завладяване на България от Османската империя през 1396 година. Мащабите, използваните средства и системността на унищожението отговарят на всички характеристики на престъпното деяние ГЕНОЦИД.

Това беше поводът  33-ма известни български историци да излязат преди две години с откритото писмо, в което настояват парламентът на Република България да приеме специална декларация в памет на десетките хиляди избити българи от Одринска и Беломорска Тракия, така както прие декларация от 10.11.2012 г. в памет на 19 жертви на т.н. Възродителен процес.

За жалост призивът на учените остана глас в пустиня. Българските държавници сякаш предпочитат да премълчават истината за разорението на тракийските българи. Тежко на такъв народ, който няма историческа памет и респект към предците си, забравил, че трагичните обстоятелства и превратни събития от преди 105 година са белязали житейската съдба на много български семейства, наследници на жертвите от този геноцид...


Четете още:

🔴 Хампарцумян: Около 1 милион българи са функционално неграмотни

🔴 Българската шевица съдържа уникален КОД, който закриля и акумулира енергия

🔴 Каракачанов: Щом Македония иска приятелство, да си преправят учебниците по история





Източник: Фактор





Коментари

горе