Brexit: Към вот на недоверие срещу Мей и след това





Де факто по-малко от 24 часа - толкова има британският премиер Тереза Мей, за да намери начин да спаси работата си. Това пишат две от големите британски медии - Sky News и The Independent.

Причината, разбира се, е историческото поражение в Камарата на общините при гласуването на споразумението за Brexit. Мей загуби с 230 гласа разлика, 118 гласа от които дойдоха от собствената ѝ партия, което даде кураж на Корбин да опита да прокара вот на недоверие - вариант, който не беше сигурен преди гласуването, макар загубата на Тереза Мей да беше очаквана и въпреки че в края на миналата година тя оцеля при вот на доверие - процедура, задействана от собствената и Консервативна партия.
За разлика от процедурата с вота на доверие, която не може да бъде повторена една година след като е проведена неуспешно, вот на недоверие може да бъде искан неограничен брой пъти. Въпросът е дали лейбъристите ще успеят, след като Мей все още има на хартия доста гласове в своя подкрепа - включително на депутатите от Демократическата юнионистка партия. Решаващо за вота ще е и, че Корбин иска да има минимум споразумение с ЕС за Brexit, а максимум дори втори референдум и оставане на Великобритания в Съюза - което, естествено, няма да му даде подкрепа от твърдите "брекзитъри".
Ако вотът на недоверие мине, ще има 14 дни, в които консерваторите да направят ново правителство, като отново Мей може да го води - въпросът е дали при такова развитие тя ще иска да остане начело на британското управление. Според Daily Telegraph кандидати за поста на Мей са Борис Джонсън, настоящият вътрешен министър Саджид Джавид, ръководителят на британската дипломация Джеръми Хънт, както и бившият министър за Brexit Доминик Рааб. Ако не бъде сформирано правителство, в рамките на още 25 работни дни ще има опит да се състави различно правителство, а ако това не стане, британският парламент ще бъде разпуснат и предстоят предсрочни парламентарни избори.

При положение, че Мей остане на работа, до 21 януари т.е. понеделник, Тереза Мей трябва да представи ново предложение за развитието на Brexit. Само че какво ще е то, след като ЕС категорично отказва повече промени?

Варианти и призиви
Мей да отложи Brexit - това поиска шотландският премиер Никола Стържън, която отдавна е противник на излизането на Великобритания от ЕС. Стърджън каза, че е говорила с Мей и тя няма представа какво да прави при този развой на събитията. "Най-малкото, което може да направи, е да удължи действието на чл. 50 от Договора на ЕС (бел. ред. - т.е. Brexit да не се случи на 29 март)", коментира Стърджън. Идеята е да има време за повече преговори с ЕС за ново споразумение или дори да има втори референдум.

Засега от Брюксел има гласове, че е възможно Brexit да бъде отложен поне до юни и те са много силни, пишат Daily Express и The Guardian. Като цяло мнението на всички европейски лидери е, че сега Лондон трябва да каже какво иска.
"Приканвам Обединеното кралство да изясни намеренията си възможно най-бързо. Времето почти изтече. Споразумението за оттегляне е справедлив компромис и възможно най-доброто. То намалява щетите, причинени от Brexit на граждани и предприятия в цяла Европа. Това е единственият начин да се гарантира правилното изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Рискът от хаотично излизане на Обединеното кралство се увеличи след гласуването. Макар да не искаме това да се случи, Европейската комисия ще продължи работата си по непредвидени ситуации, за да гарантира, че ЕС е напълно подготвен", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Агенция "Фокус".
"Ако сделка не е възможна и никой не иска да няма сделка, тогава кой ще има куража да каже кое е единственото положително решение", попита председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който добави, че 27 държави-членки на ЕС "остават обединени".

"Сега зависи от британското правителство да каже какво следва. ЕС ще остане обединен и решен да постигне споразумение", убеден е главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.
Ирландия обяви, че ще ускори подготовката за Brexit без сделка. "За съжаление, резултатът от гласуването ще увеличи риска от хаотичен Brexit. Затова правителството ще продължи да засилва подготовката за такъв резултат", се казва в изявление на Дъблин.

"Това е горчив ден за Европа. Ние сме подготвени, но твърд Brexit ще бъде най-малко желаният избор за ЕС и Великобритания", каза министърът на финансите на Германия Олаф Шолц. "Твърд Brexit ще бъде най-лошата от всички опции", заяви Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на Християн-демократическия съюз.
"При всички случаи няма да има предоговаряне на споразумението за оттегляне", написа в Twitter австрийският канцлер Себастиан Курц. Същата е позицията и на френския президент Еманюел Макрон, който е категоричен, че от Brexit на първо място губят британците.
"Хаотично напускане ще бъде лошо за ЕС и катастрофално за Обединеното кралство", заяви испанският премиер Педро Санчес.


Четете още:

🔴 Канада търси 1 милион имигранти

🔴 Българин ще върти педалите от Берлин до връх Шипка

🔴 Джоджен – магията, която топи килограми и помага за 101 болежки





Източник: Актуално





Коментари

горе