Баба хвърли бастуните след молитва на Кръстова гора





Момченце е проговорило, а жена от Варна е хвърлила бастуните, след като са посетили святото място Кръстова гора в Родопите. Тези чудеса са станали наскоро, но разказите за изцелени хора или за сдобили се с рожба майки са от десетилетия.


Така например през 90-те години сляпо момиченце е прогледнало, след като се е измило с вода от манастира. Жена пък, която се подложила на два неуспешни инвитро опита, се помолила пред частицата от Христовия кръст, сложена вдясно от входа на главната манастирска черква, след което успяла да забременее. Единственото условие да се случи чудо, е човекът да се помоли на Господа с вяра. Дори в молитвата си да вложи свои думи, важното е да има вяра, казва игуменът на обителта архимандрит Висарион. „Има хора, които са получили благодат и сила на това свято място. Жената от Варна, която преди две години беше с два бастуна, се казва Петранка.

Сега в момента жената е тук, в светата обител. И тя си хвърли бастуните. От два дни е в светата обител. Човек като дойде, трябва да се помоли от сърце, с чиста молитва към Светата Богородица, към честния животворящ кръст. От сърце да застане и да се помоли. Божията благодат да приеме, силата, молитвата. Може и със свои думи човек да се помоли, но да бъде от сърце“, обясняват игуменът на обителта. Най-посещавано мястото е покрай Кръстовден, но чудотворната му сила не утихва и в останалите дни от години.

В нощта на празника на святото място обикновено се стичат и по над 100 000 вярващи, а от полицията спират колите често на километри от обителта и хората се принуждават да вървят пеша до святото място. В делнични дни, извън този голям християнски празник, богомолците са стотици, а обикновено в петък, събота или неделя до Кръстова гора се качват и по 15 000 - 20 000 души. Пътят до Кръстова гора, която се извисява на 1545 метра надморска височина, не е много лек, дори за опитни шофьори. На места по завоите шосето се стеснява така, че е много трудно разминаването между две леки коли. Въпреки това хората не си спестяват трудния път, защото вярват, че на това място преди векове е заровена частица от самия Кръст Господен.

Затова и местността е наречена Кръстова гора. Мнозина вярващи специално търсят в краката си малки камъни с изображението на Кръста Господен. Хората вярват, че всички камъни в тази местност имат такива изображения и носят късмет на притежателите си. На най-високата част на поляната в обителта се извисява символът на християнската вяра – кръстът. До него води каменна пътека със стъпала, около която са разположени 12-те нови параклиса, изградени с дарения. 66-килограмовият метален кръст е сложен на това място през 1939 г., разказва още игуменът на обителта.


Четете още:

🔴 Престрелка: Цветанов отговори на Радев за новия си апартамент, обвини го, че...

🔴 Новодомци в повече: И кумицата на Цветанов с апартамент в "Летера"

🔴 Поли Генова сподели пола на бебето си





Източник: Ретро





Коментари

горе