Пластмасата убива корените на орхидеята - ето в какво трябва да я пресадите, за да започне да цъфти:



Обикновено купуваме орхидеята, засадена в пластмасов прозрачен съд . Сигурно сте забелязали, обаче, че когато я поливате, влагата се задържа на дъното на съда, появява се запотяване на стените, а корените скоро започват да почерняват.

Това е така, защото настъпва гниете в следствие на многото влага, която пластмасата задържа. Разровихме за вас цветарските форуми и се оказа, че корените на фаленопсиса са много чувствителни към излишната влага: неизбежно те започват да гният.

Попаднахме и на един необичаен съвет: пресаждане на орхидея в дървена кошница . Решихме да го опитаме и се оказа, че експериментът е супер успешен! Скоро след пресаждането орхидеята пусна  голям цветонос, върху който се появиха множество пъпки.

Кошницата осигурява лесен достъп на въздуха до корените и предотвратява тяхното загниване. За да пресадите зелената красавица в кошница, следвайте тази проста схема!

орхидея в кошница

Ще ви е необходимо:

  • кошница от дърво или бамбук;
  • мъх сфагнум;
  • дъбови кори (големи и малки парченца).

1. Поставете мъха на дъното и по стените на кошницата. 
2. Покрийте със слой едри дървесни кори на дъното. 
3. Поставете растението и внимателно запълнете с по-малки кори. 
4. Поставете последния слой от мъх (сфагнум).

пресаждане на орхидея

Тази кошница изглежда по-естетично от обикновена пластмасова саксия. Най-добре я окачете на кукичка на тавана, така ще спестите ценно място на перваза на прозореца. Също така, кошницата ще бъде предпочитана за онези видове орхидеи, които пускат цветоноси долу, дори през субстрата (stangopei, coriantesis, dracula). Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2017/06/15/pyshnoe-tsvetenie-garantirovano-prosto-peresadi-orhideyu-v-etu-emkost-2/


Четете още:

🔴 Инцидент с прерязани вени обърнал живота на Нана на 180 градуса. Тя разказва:

🔴 Мрежата прегря заради случилото се с 11-годишно момче в столичен мол! (СНИМКИ)

🔴 Голям кошмар на АМ "Тракия"! Задръстването е до хоризонта! (СНИМКИ)





Източник: За Жената





Коментари

горе