Румъния увеличава пенсиите с 10 %



Румънският министър на финансите Флорин Къцу заяви, че пенсиите може да бъдат увеличени с 10 процента тази година, въпреки че финансовото усилие ще бъде голямо, съобщава сайтът Зиаре.

,,Увеличение на пенсиите с 40 процента от септември, както е предвидено в приетия от парламента закон, би дестабилизирало сериозно икономиката, дори да не съществуваше създадената от коронавируса криза'', подчерта още министърът.





Когато има хора, които не могат да си намерят работа, безработицата експлодира в цяла Европа, икономиките са сринати, ние все пак ще направим това усилие, посочи Къцу.

Той обясни за телевизия Б1 ТВ, че увеличението на пенсиите във варианта, приет от парламента миналата година, тоест с 40 процента от 1 септември 2020 г., не е имало никакъв източник на финансиране.





Дори да имахме икономически растеж от 4 процента, това щеше да бъде бомба за стабилността на икономиката", посочи той, цитиран от БТА.

По думите му предишното правителство на Социалдемократическата партия е било наясно, че няма как да осигури финансиране за подобно увеличение на пенсиите.

,,Ние не правим популистки неща(...) Днес в Румъния имаме проблема с тази криза, която продължава. Може утре хората да са принудени пак да излязат в техническа безработица. Платихме тази година 4 милиарда леи (830 милиона евро) само за техническата безработица", заяви министърът.





Къцу отбеляза, че в крайна сметка окончателното решение е на правителството.

Не решава министърът на финансите. Това е решение на правителството, но аз представям ситуацията (...) Разбира се, че може да има политическо решение за увеличение на пенсиите с 40 процента, но аз мога да кажа, че Румъния тогава ще бъде блокирана на международните пазари, няма да можем да финансираме нищо (...) Тези 10 процента са това, което смятам, че можем да направим, добави министърът.

В момента минималната пенсия в Румъния възлиза на 145 евро, а средната – на 270 евро. Увеличението ще влезе в сила през септември догодина

 


Четете още:

🔴 Частна лаборатория: Масово идват с положителни тестове от РЗИ, а при нас почти всеки втори тест е отрицателен

🔴 Гърция затяга режима: Задължителни PCR-тестове за влизащи през Промахон

🔴 Молитва за избавяне от новата епидемия





Източник: Petel





Коментари

горе