Медици от Горна Оряховица се справиха със сложен и рядко срещан клиничен случай 



Със сложен и рядко срещан клиничен случай за региона се сблъскал екипът на ендоскопския кабинет към Първо вътрешно отделение в МБАЛ "Свети Иван Рилски"в Горна Оряховица. За щастие, тежкият медицински казус бил овладян бързо и решен чрез интервенция благополучно. Това сподели началникът на отделението гастроентерологът д-р Илко Костурков.





На 29 юли през нощта пациент от Велико Търново звъннал с оплаквания за изхождане с голямо количество кръв в Спешна помощ. Рано сутринта той бил приет по спешност в Първо вътрешно отделение на болницата, където е установено желязодефицитна анемия и ректорагия. До приемането си в болницата пациентът бил на терапия с медикамент за разреждане на кръвта и нестероидни противовъзпалителни средства.
"Веднага бе извършена фиброколоноскопия, като в най-отдалечената част на дебелото черво бе регистриран пулсиращ артериален съд", разказа д-р Костурков.





Младият медик за пръв път извършил подобна интервенция.

"Чрез специални ендоскопски устройства и налагане на хемостатични щипки, кръвоизливът бе успешно овладян", сподели д-р Костурков.

Гастроентерологът допълни, че при сравняване на стойностите на хемоглобина към момента и отпреди седмица, е било изчислено, че пациентът е изгубил над 1,5 литра кръв.





След интервенцията и съответното лечение, болният бил стабилизиран и след няколко дни бил благополучно изписан от МБАЛ.


Четете още:

🔴 Наше момче грабна европейското злато по физика

🔴 Чудесата на св. Богородица от Врачеш не секват 130 г.

🔴 BG топ футболистка в САЩ каза "да" на US бизнесмен





Източник: Труд





Коментари

горе