Ген. Мутафчийски изпълзя от забвението СНИМКИ



Началникът на Националния оперативен център (НОЩ) за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски изпълзя от забвение. Шефът на ВМА се беше покрил пред последните седмици, но сега се появи, за да даде напътствия на бъдещи медици.





Повод стана едномесеченният стаж във Военномедицинска академия (ВМА), който преминаха курсантите от III курс по специалност „Военен лекар”. Те се обучават по тристранен проект на ВМА, Висшето военноморско училище и МУ-Варна.

Бъдещите медици под пагон влязоха в топ клиниките на България, а т. нар „сестрински стаж” им даде възможност да обогатят теоретичните си познания с конкретни практически умения. Курсантите споделят, че за тях това е било възможност за проверка на мотивацията, както и за придобиване на реалистична представа за работата „на терен”. А за някои – насока за избор на специалност след време.





Едно от първите неща, които направих като началник на Академията бе да дам път на младите. И това е философията ми – че трябва да се стимулират да се развиват и да вървят напред, а не се потискат. И друг път съм го казвал – ние ви даваме възможности, но всичко е във вашите ръце. Вие трябва да можете да се възползвате от тези възможности и трябва да сте подготвени да го направите, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.





Той изтъкна и че от гледна точка на тяхното бъдеще конкуренцията е за предпочитане, защото по този начин амбицията всеки да бъде най-добър в областта, която си е избрал е много полезна.





Освен практическите занимания, те преминаха и през интензивен лекционен курс. В контекста на събитията от последните дни в ливанската столица Бейрут, която бе разтърсена от мощен взрив, началникът на ВМА засегна именно темата за военната хирургия и взривната травма.


Четете още:

🔴 Лоши новини за Рачков! И новото гадже избяга от него

🔴 Синовна обич: Наследникът на Елка Константинова й продаде апартамента и си купи яхта

🔴 O sancta simplicitas: Мангъров твърди, че и рак няма





Източник: lupa





Коментари

горе