Съветите на д-р Неделя Щонова за силен имунитет през есента  





Д-р Неделя Щонова е невролог, докторант в Александровска болница, майка и съпруга. Известна е с рубриката си в предаването „Преди обед“, където дава полезни рецепти и съвети на хора с всякакви заболявания. Макар да изглежда ослепително, д-р Щонова признава, че тя също е имала критични моменти, свързани със здравето ѝ, които са я обърнали към народната медицина.





По нейни думи есента е най-важният сезон, в който всеки от нас трябва да се погрижи за имунната си система. Именно от това зависи дали и колко ще боледуваме през цялата зима. Д-р Щонова не е привърженик на пиенето на лекарства без съществена причина, затова препоръчва да се доверяваме на природните продукти и храни, които са естествени имуностимуланти и антибиотици.





„През есента и зимата имаме нужда от повече калории. Имунната система отслабва, обмяната на веществата е различна, хормоналният баланс се променя, мелатонинът намалява. Следователно през зимата имаме малко по-висока нужда от качествен протеин в сравнение с лятото, защото от него ние образуваме антитела, с тях се борим срещу инфекциите“, обяснява д-р Щонова. За силен имунитет през студените месеци тя разчита на меда. На 1 кг мед слага 200 г пчелен прашец и 10 г пчелно млечице. Разбърква с дървена лъжица и съхранява на стайна температура. Сместа се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно преди хранене.





„Много обичам да правя за цялото семейство и за майка и татко имуностимулиращи чайове – коприва, шипка, липа, лайка. И да си говорим. Чай с тонизиращо, антиоксидантно и имуностимулиращо действие е също и този от женшен – корена на дълголетието и младостта. Редуваме го със зелен чай“, казва д-р Щонова и напомня, че контрастните душове и добрият сън са също фактори за силен имунитет. Препоръчва още ехинацея, черен бъз, цинк, селен, кълнове, пшеничен зародиш, зехтин, броколи, сок от алое, нар, боровинки. „Важно е и движението! То мобилизира активността на имунните клетки.





Има едни упражнения, наречени „Петимата тибетци“ – това са упражнения за стимулиране на жлезите с вътрешна секреция. Зареждат с енергия и носят много настроение. Ние вкъщи редовно ги правим“ казва още Неделя. Самата тя е много активен човек – ходи на йога, фитнес, тенис на корт, ски, плуване, танци, балет, джогинг, колоездене. „За спорт съм винаги готова и мотивирана. Дори и в 3 часа през нощта – ставам и отивам да играя тенис. Правила съм го. Пълноценния живот така го разбирам – с много движение. В една от притчите на Соломон беше казано: движението прави сърцето весело. Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите. Така мисля и аз“, завършва лекарката.


Четете още:

🔴 Да се молиш за чудо! Майка на две деца с разтърсваща история на Кръстова гора СНИМКИ

🔴 Защо жените трябва да ядат много сини сливи?

🔴 Първо показно убийство в Пловдивско: Бомба разкъса ликвидатора Людмил





Източник: Ретро





Коментари

горе